Prea mici…

Magazin Salajean 13 martie 2007 0

Fara doar si poate, alegerile europene ne-ar ajuta, indirect, sa intelegem diferenta de atitudine dintre lumea politica si societatea civila. Indeosebi, am putea remarca diferentele dintre calculele pe care si le fac unele partide vizavi de discursul lor public si, implicit, fata de imaginea pe care si-au creat-o.

Raportat la celelalte tipuri de alegeri, scrutinul pentru europarlamentare ar avea aceeasi miza, si anume castigarea posturilor publice puse in joc. Ceea ce presupune, inainte de toate, gestionarea eficienta a campaniei, numirea unor candidati cu sanse eligibile, propunerea unei agende cat mai realiste si, in acelasi timp, captivante pentru electorat, astfel incat ideile si mesajele lansate sa fie cat mai apropiate de cele ale populatiei. In tot acest joc, dupa cum se poate remarca, ceea ce conteaza enorm de mult este relatia cu electoratul, cel care poate duce formatiunea politica la victorie, fapt fundamental pentru orice partid aflat pe scena politica. In actualul climat politic neclar, ipotetic, partidele ar trebui sa isi doreasca o disputa care sa transeze lucrurile si care sa le confirme teoria, o data pentru totdeauna. Aici vorbim doar de un caz ipotetic, pentru ca, practic, observam cum aproape toata clasa politica romaneasca se da de ceasul mortii sa evite o astfel de confruntare. In consecinta, ajungem din nou la concluzia potrivit careia ca la noi, la nimeni.

Cu toate ca ne invartim in jurul unei cutume, este clar ca nimeni nu poate sa il dea jos pe celalalt atunci cand viseaza frumos… In acelasi timp, nimeni nu vrea sa discute cu celalalt, atata timp cat vanitatea urla in noi mai tare ca prostia. Astfel, aparent, fiecare vrea sa amane o confruntare directa, scopul fiind acela de a prelungi la nesfarsit actuala stare de incertitudine.

Nici nu-i de mirare ca partidele se tem de aceste alegeri, atata timp cat ele sunt total diferite fata de tot ce a fost pana acum. Partidele nu mai au la dispozitie locomotivele electorale si, ca atare, le este teama sa isi lase imaginea in sarcina unor oameni din asa-zisa linie a doua. De asemenea, formatiunile politice nu au ce sa promita oamenilor, votantilor carora le cer sustinerea. Pe acest fundal incert, ajungem sa ne intrebam cui i-ar mai folosi aceste alegeri? La prima vedere, nimanui. Efectiv, fara o dezbatere deschisa, fara o campanie de informare precisa, fara liste stabilite si cunoscute de candidati, partidele par ca au o singura alternativa, si anume, amanarea alegerilor europene. Insa, daca facem o recapitulare succinta a celorlalte alegeri, este clar ca, prin prisma calitatii actualei clase politice, nu vom avea niciodata parte de un scrutin pus la punct, in amanuntime.

Ei bine, dupa ce am intors cutitul in rana, ajungem sa dam cu tampla de… culmea ironiei, care scoate in evidenta faptul ca o noua discutie si, apoi, tergiversare a termenului desfasurarii alegerilor ar aduce in discutie, de fapt, tocmai oportunitatea organizarii acestor alegeri. Insa, din nefericire, nu noi suntem cei care decid acest lucru, ci altii, adica ceilalti… Noi suntem prea mici pentru o lume atat de mizera.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »