Povara in spinarea martoagelor

Magazin Salajean 13 mai 2010 0

Asa-zisele masuri anti-criza pe care Guvernul le ia in calcul in urma discutiilor purtate cu reprezentantii Fondului Monetar International ii iau in vizor pe cei multi si, mai grav, pe cei sarmani. Disperati sa taie din cheltuielile bugetare, mai marii de la Bucuresti s-au gandit ca vor face ditamai economia la bugetul statului daca vor taia 15 procente din indemnizatia somerilor, alte 15 procente de la amaratii de pensionari, iar mamicile sa nu care cumva sa primeasca mai mult de 600 de lei pentru cresterea copilului, indiferent de suma cu care au contribuit in ultimul an catre bugetul asigurarilor sociale.

Vezi, Doamne, necajitii disponibilizati primesc prea multi bani de la stat ca sa stea degeaba, iar bietii pensionari sunt remunerati prea bine! Pe principiul fara discriminari, pe lista celor care vor fi sacrificati pentru incompetenta actualului Guvern de a gestiona o situatie de criza, au fost incluse si mamicile. Iar justificarea unei astfel de decizii vine tocmai din gura unei viitoare mamici, Andreea Paul-Vass, consilierul premierului: In acest conditii de austeritate, nu pot sa cer invatatorului, asistentului universitar, doctorului sa se expuna contractiilor veniturilor, iar mamicile sa fie exceptate. Plus ca, zice salajeanca, masura le-ar forta pe mamici sa se intoarca mai repede la serviciu. Adica, ce conteaza ca ai cotizat cu bani grei la stat? Si ce daca natalitatea este scazuta, iar acordarea a 85 la suta din media ultimelor 12 salarii le-a motivat pe romance sa se gandeasca si la altceva decat la cariera? Ne plangem pe la colturi ca populatia Romaniei este tot mai imbatranita, ca un salariat tine in spinare prea multi pensionari, dar nu miscam un deget ca sa-i incurajam pe cei tineri sa faca prunci.

Si daca este sa luam sfatul Andreei Vass, de unde gandeste ea ca vor avea mamele banii necesari pentru a plati o bona cu care sa-si lase pruncul de trei luni? Si, mai mult decat atat, cate mame ar fi dispuse sa renunte la placerea de a fi aproape de copilul sau macar in primii doi ani din viata acestuia?

Ni se dovedeste, pentru a cata oara, ca statul nu da doi bani pe omul de rand si ca daca e vorba de pus caii la caruta, tot pe martoage cade greul. Ce economie cred, oare, guvernantii ca vor face ciupind din bugetul familiei? Nu de alta, dar potrivit unui studiu al Ministerului Muncii, realizat pe primul trimestru din 2009, peste 80 la suta dintre parintii platiti de stat au un venit mai mic sau egal cu 706 lei si, prin urmare, primesc o indemnizatie de 600 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »