Port vorbe, deci exist…

Magazin Salajean 22 octombrie 2007 0

Ca au sau nu ceva de spus, o multime de purtatori de cuvant ai unor institutii publice locale lanseaza comunicate de presa standard, adica aproape tipizate, informatii pe care le-am defini ca fiind simple vorbe cu minim de continut. Acest fapt, se pare, nu deranjeaza pe nimeni, nici macar pe cititorul care, intr-un astfel de haos informatic, simte cum i se tulbura mintea, decat sa i se lumineze.

Pentru ca incepe sa devina subiectul meu favorit, am sa ma refer la cateva exemple de comunicate de presa, pe care le-as numi nostime, si asta pe considerentul ca seamana al naibi de bine cu ceea ce au invatat sa scrie unii la scoala: procese verbale de constatare-contraventie. Aici am aminti de informatiile ce ne parvin, periodic, de la Politie, Jandarmerie, ITM, AJOFM etc. Daca am uitat pe cineva, mea culpa… Purtatorii de cuvant ai acestor deconcentrate vorbesc stas si cat se poate de alambicat, astfel incat fiecare sa inteleaga ce poate. Sau, mai bine spus, ceea ce-i convine. Purtatorii de cuvant amintiti te arunca in tumultul datelor statistice, care sunt in cele mai multe cazuri imposibil de descifrat. Sa le fie de bine!

Cat depre relatia presei, pe plan local, cu Judecatoria, Tribunalul, exceptand in cateva cazuri Procuratura (institutie care ar trebui sa aiba, totusi, o mai mare deschidere fata de jurnalisti), Inspectoratul in Constructii, Directia de Tineret s.a.m.d., se poate spune ca ne lovim de o casta, mai precis de inexistenta vreunei colaborari. Cu toate acestea, sa nu uitam ca palmasii acestor institutii sunt platiti din banul public, care implica si sacrificii cum ar fi stoarcerea buzunarului cititorului pentru a le asigura acelorasi purtatori de cuvant veniturile lunare.

Despre purtatorii de cuvant ai partidelor politice, ce sa mai vorbesc!? Comunicatele de presa sunt pline de venin care, de obicei, este aruncat in fata omologulul aflat in partidul concurent. Pai, in atari conditii, ma intreb cand mai au timp oamenii astia sa lucreze in folosul electoratului, pe care il invoca permanent, ca pe un motto? Ei bine, daca asta inseamna sa faci politica, atunci e cazul ca cineva sa depuna armele. Din nefericire, observ ca se lasa impresia cum ca toti politicienii sunt lenesi, mincinosi, iubitori de caltabos… In atari conditii, ma intreb daca din partea alesilor nostri mai exista un dram de respect pentru cetatean?

In fine, de ceva timp incoace, ma intreb zilnic ce ar putea zice (daca ar exista sau, in cel mai rau caz, daca li s-ar da posibilitatea) un purtator de cuvant al pensionarilor, al copiilor strazii, al cersetorilor, al lucratorilor disponibilizati, al muncitorilor la negru (indivizi majoritari pe santierele de constructii), al conducatorilor auto ce mituiesc politisti, al prostituatelor alergate de organele de ordine prin zona industriala a Zalaului, al multimii furioase care sta in fata ghiseelor cu functionari publici concentrati la jocul Solitaire de pe calculatoarele institutiilor, al taranului roman ce isi vinde marfa in piata pe un ger de crapa pietrele (ca sa aiba din ce trai) etc.? Ei bine, cum credeti ca ar arata un comunicat de presa al acestora?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »