Politicianul roman s-a nascut cameleon

Magazin Salajean 3 iulie 2008 0

Alegerile locale din acest an au confirmat faptul ca, in Romania, au mai ramas in picioare doar trei partide puternice: PDL, PSD si PNL. Cu mici exceptii, PRM si PNTCD au iesit din jocul politic, in timp ce UDMR ramane la moda doar in zona Ardealului, mai precis pe plaiurile unde exista o concentratie consistenta a populatiei de etnie maghiara. Cu toate acestea, insa, prezumtiva intarire a rivalilor de la Partidul Civic Maghiar ar putea diminua substantial forta celei mai importante organizatii a ungurilor din Romania.

Pentru unii, reducerea numarului de partide a simplificat ecuatiile de pe scena politica. Pentru altii, ecuatia politica nu a fost niciodata mai complicata ca acum. Iar realitatea de pe teren tinde sa le dea dreptate celor din urma. Faptul ca majoritatile din structurile locale si judetene de conducere nu se mai pot obtine de catre un singur partid, ci doar prin colaboarea dintre cel putin doua formatiuni, da nastere unor paradoxuri. Insa, romanii sunt campioni la capitolul contradictii, asa ca, pana la urma, ceea ce se intampla azi pe esichierul politic romanesc pare sa nu mai frapeze e nimeni.

Decesul Aliantei D.A., dar si relatia imorala de la guvernare dintre PSD si PNL, par sa indice directia spre care se indreapta lucrurile. In Salaj, de exemplu, acest fenomen paranormal poate fi observat in cateva cazuri, care vin sa confirme teoria infratirii dintre cele doua partide. In Zalau, viceprimarul pesedist, Daniela Cota, s-a agatat si, totodata, a obtinut aceasta functie in urma intelegerii dintre primarul pseudo liberal Radu Capilnasiu, udemeristi si pesedisti. La fel si la Consiliul Judetean, unde PNL a obtinut – dupa cativa ani de calvar, petrecuti in opozitie – postul de vicepresedinte. Aici, comuniunea de idei a fost agreata de catre aceleasi formatiuni politice: PSD, PNL si UDMR. Deci, putem deduce ca, deja, asistam la trocul de care aminteam mai sus, mai precis la anormalitatea sau imoralitatea unor relatii, care par sa aiba un singur scop: ciolanul.

Sunt ferm convins ca alegerile parlamentare si, mai ales, introducerea votului uninomal pentru selectarea viitorilor senatori si deputati vor incalci si mai tare viata politica. Pentru a avea cat mai multe sanse la victorie, fiecare candidat important isi va intretine relatiile cu propriul partid, fara de care nu va primi girul de a intra in lupta, dar si – in plan secund – cu celelalte doua partide. Se va naste, astfel, un soi de caracter triplicitar, care va calca in picioare orice fel de pact facut la centru, pentru a-si urmari propriile interese. Vom asista, astfel, din nou, la tradari, relatii si parteneriate stranii. La candidati fantoma si la politicieni hiena. La aruncarea in derizoriu a doctrinelor politice, dar si la nasterea omului politic imun la orice fel de schimbare menita sa revigoreze viata politica romaneasca.

Sa fie aceasta o noua etapa necesara in fenomenul de tranzitie si reforma a clasei politice? Greu de raspuns in momentul de fata. Un lucru este cert, insa: alegerile din aceasta toamna vor tulbura apele din politica romaneasca, obligand partidele sa se replieze si pe politicieni sa se regrupeze, dar nu dupa aceeasi formula, ci conform unei retete potrivite interesului fiecaruia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »