Poanta lui Ponta

Magazin Salajean 5 martie 2010 0

Dupa cele aproape doua saptamani scurse de la Congres, PSD nu arata foarte bine. Alegerea lui Victor Ponta ca presedinte al partidului, nu a dat, cel putin deocamdata, roadele asteptate. Chiar daca Congresul PSD s-a bucurat de o mult prea mare atentie mediatica, cred eu, din cadru nelipsind nici momentele palpitante si rezultatele surprinzatoare, pana la urma, totul pare sa fi fost un mare fas. Incepand cu certurile de dinainte si de dupa Congres si continuand cu dezertarile din partid, stabilitatea partidului incepe sa scartaie din toate incheieturile. Bineinteles, nu trebuie sa ne grabim sa cantam prohodul PSD, pentru ca au facut-o altii, in alte momente mult mai tensionate, si s-au inselat. Din fericire pentru pesedisti, piata electorala inca mai are nevoie de un partid de centru-stanga.

Criza interna cu care se confrunta, acum, PSD nu este deloc intamplatoare. Este, daca vreti, rezultatul unor defecte de constructie, dar si al reformelor amanate. Apoi, de subliniat ca partidul nu a mai avut acces exclusiv la putere din 2004, Ion Iliescu nu mai este ce-a fost, in timp ce inlocuitorii sai sunt foarte departe de profilul unui lider de partid.

Desigur si lipsa accesului la resurse a subtiat numarul membrilor de partid, in timp ce conflictele interne au macinat continuu structura, si asa, destul de subrezita a partidului. Toate acestea s-au intamplat in contextul in care celelalte partide concurente au invatat, atat cat le-a permis inteligenta de partid, sa iasa din letargia ce parea ca, la un moment dat, le invaluie si pe ele.

Nimeni nu poate prevedea ceea ce urmeaza. Cred ca nici Victor Ponta nu a realizat inca in ce s-a bagat, vorba predecesorului sau, Mircea Geoana. Noul presedinte al PSD este, deocamdata, doar o promisiune destul de vaga fata de mana de fier, asteptata de atata timp la conducerea formatiunii. Mai mult, experienta post-decembrista ne-a invatat sa nu garantam pentru nimeni pana nu il vedem in actiune.

Pentru moment, ceea ce stim despre PSD-ul aflat sub aripa lui Ponta este ca, la un moment dat, va insemna mai mult spre… stanga, razboi cu PDL si, implicit, cu presedintele Basescu, lipsa de experienta si duritate in conducerea partidului si, foarte probabil, o racire a relatiilor cu PNL.

La fel ca Mircea Geoana, de acum cativa ani, Victor Ponta pare a fi o solutie de compromis. Ce nu se stie este daca Ponta va obtine autoritatea si legitimitatea pentru a face schimbarile de care PSD are nevoie. Insa, daca nu o va face in perioada imediat urmatoare, soarta sa in fruntea partidului este ca si pecetluita.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »