PNL – o amanta de conjunctura

Magazin Salajean 2 februarie 2009 0

Chiar daca PDL si PSD s-au luat cu acte in regula, iar mariajul lor este unul cat se poate de oficial, este destul

de clar ca legatura dintre cele doua partide este una de convenienta. Se pare ca marile probleme ale convietuirii politice dintre membrii celor doua partide incep abia de acum incolo. Destul de atent la nuante, PNL sta deocamdata la panda si asteapta primele fisuri din relatia celor doi pseudo parteneri. Astfel, se anunta o casatorie cu nabadai.

Presedintele Traian Basescu, nasul de cununie, vegheaza linistit asupra proaspetilor insuratei, insa stie, ori se face ca n-are habar, ca mireasa, in speta PSD, este o tipa extrem de imprevizibila, ca sa nu spunem perfida. In anumite cazuri, si nu numai in ceea ce priveste intentia lui Traian Basescu de a instaura o republica semiprezidentiala, pozitia PSD pare mult mai apropiata de cea a PNL. Este aproape sigur ca, la alegerile prezidentialele din toamna acestui an, pesedistii ii vor dori pe liberali cat mai aproape de sufletele lor.

Nici in Salaj situatia politica nu este mai putin incurcata. Castigatori ai catorva functii de primari la alegerile din primavara anului trecut, printre care se numara si cea de edil al municipiului Zalau, liberalii se uita acum cam crucis catre PSD si PDL. Se stie ca in mai multe localitati salajene liberalii au batut anul trecut palma cu pesedistii, desigur, cu sprijinul incontestabil al udemeristilor. Acum, ca lucrurile au luat o alta turnura, liberalii se simt inghesuiti de atitudinea duplicitara a pesedistilor. Cu toate acestea, insa, majoritatea liderilor locali ai PSD dau asigurari ca una este sa te mariti cu PDL, si alta sa ai o relatie extraconjugala cu PNL. Pentru penelisti, situatia pare sa fie cat se poate de delicata. De altfel, primarii liberali se vad stransi cu usa, si prin prisma faptului ca grosimea fondurilor ce vor veni de la Guvern, in urmatorii patru ani, va fi destul de subtire. Si asta, dupa ce, in ultimii ani, comunele liberale s-au scaldat in bani.

Una peste alta, mariajul dintre PDL si PSD este abia la inceput de drum. Insa, multi nu mai cred in astfel de nunti, care se sarbatoresc o data la patru ani. Altii, printre care ma numar si eu, nu mai cred nici macar in sarbatorirea unui an de mariaj politic. Oricum, primele scandaluri dintre cei doi parteneri nu vor intarzia sa apara, ceea ce s-ar putea explica prin faptul ca fiecare relatie are nevoie de asa-numita perioada de acomodare. Chiar si asa, prima incercare a seriozitatii sentimentelor comune ale celor doua partide se va consuma, fara doar si poate, in campania electorala pentru Parlamentul European. Atunci, cele doua partide vor trebui sa demonstreze, la rece, cat de trainica este relatia dintre ele. In atari conditii, este lesne de inteles ca cei mai interesati sa testeze aceasta trainicie sunt liberalii. Este dispus careva ca calce stramb?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »