PDL reloaded

Magazin Salajean 20 septembrie 2011 0

Pentru multi dintre noi este din ce in ce mai evidenta ideea potrivit careia, nu peste mult timp, USL va ramane doar o pagina din istorie. Deja, din interiorul Uniunii vine un vuiet surd, ce nu prevesteste nimic bun pentru social-liberali. In multe cazuri, rabufnirile liderilor din teritoriu nu au mai putut fi infranate nici macar de dragul aparentei. Explozia frustrarilor, fie inainte, fie dupa alegerile din 2012, va consemna sfarsitul USL.

PDL jubileaza, dar satisfactia democrat-liberalilor este, deocamdata, rezervata. Oamenii lui Basescu sunt constienti ca nici macar modificarile tot mai ciudate la Legea electorala – votul prin corespondenta, coborarea pragului electoral, alegerea primarilor si parlamentarilor din primul tur si diminuarea numarului de deputati si senatori – nu vor asigura castigul major pentru PDL. Insa, ceea ce le intareste increderea in viitor sunt razboaiele interne, neintelegerile tot mai adanci si mai evidente dintre diferitele grupari de interese din interiorul USL. La aceasta data, exista toate sansele ca aceste dezacorduri fatise din interiorul USL sa scoata actualul partid de guvernamant din faliment si sa-l readuca la viata.

USL putea fi salvata, nu neaparat de programele politice intens dezbatute pe posturile de televiziune aservite, ci de ideea care a stat la baza infiintarii ei. Acel principiu era strict legat de dorinta de a pune capat unui regim politic tot mai falimentar, atat din punct de vedere social, cat si economic si moral. Acum, acest principiu este facut praf si pulbere de dorinta evidenta de a pune mana pe putere cu orice pret, cat mai repede cu putinta si, mai ales, indiferent de identitatea si numarul cadavrelor pe care membrii Uniunii ar trebui sa calce. Am convingerea ca in cazul in care obiectivul Uniunii, amintit mai sus, ar fi fost unul in care sa creada cu sinceritate nu doar liderii USL, ci si membrii mai putin importanti din interiorul ei, astazi, Uniunea ar mai fi avut o sansa.

Declinul USL a pornit, desigur, de la isteria care a fost declansata odata cu nominalizarile facute pentru candidatii la alegerile din 2012. Cred ca nu s-a procedat deloc inteligent in acest caz, avand in vedere ca era obligatoriu sa unesti sub o singura umbrela o serie de interese, majoritatea dintre ele divergente. Sigur ca s-a intamplat cu totul altceva. Sondajele de opinie pe baza carora ar fi trebuit sa fie desemnati cei mai potenti candidati ai USL la alegerile pentru consiliile judetene si municipiile resedinta de judet, in multe cazuri, au fost doar niste fasaituri, menite sa distraga atentia electoratului de la adevaratele probleme din interiorul Uniunii. Pana si in judetul nostru, sondajele pe acest subiect au fost atat de relevante, incat au lipsit cu desavarsire. Este o realitate marturisita, de curand, de unii lideri ai USL.

Pana la urma, in 2012, oricat de negativ si emotional vor vota romanii, istoria alegerilor ne arata ca lipsa unei startegii coerente, erorile, gafele si frustrarile vor duce la sanctionarea drastica a USL. In tot acest timp, PDL jubileaza. Rezervat, ce-i drept…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »