PDL, o sarcina prematura

Magazin Salajean 7 decembrie 2007 0

Recenta fuziune dintre PD si PLD complica orice calcul politic in perspectiva alegerilor locale de anul viitor. Aparent, noua constructie politica urmeaza sa coaguleze cele peste 25 de procente obtinute de ambele organizatii politice (PD – 21,4 si PLD – 3,7) in Salaj, la euroalegeri.

La putine ore de la anuntarea infiintarii Partidului Democrat Liberal (PDL), mesajele venite dinspre cele doua filiale salajene fortat logodite sunt asemanatoare, insa, in contradictie cu ordinele venite de la centru. Obisnuiti ca deciziile importante privind soarta organizatiei sa fie luate la Cotroceni, democratii salajeni par sa afiseze un soi de relaxare resemnata, conditionata insa de acea disciplina de partid, pe care fuziunea nu ar trebui sa o spulbere. Viorel Stanca sustine ca decizia privind fuziunea celor doua partide este una benefica, insa alegerea momentului impreunarii PD cu PLD este unul prost. Acest lucru il stim si noi, in contextul in care, la ora actuala, raportul de forte existent pe scena politica intre PD si PLD este net in favoarea democratilor, in timp ce liberal-democratii urmeaza sa ocupe 40 la suta din scheletul pe care urmeaza sa fie creata conducerea noului partid.

Cat despre reactia lui Gheorghe Stanciu, presedintele PLD Salaj, la aflarea deciziei privind fuziunea celor doua formatiuni politice, putem spune ca, cel putin din punct de vedere politic, manifestarile liderului liberal-democrat au lasat de dorit. Din acest punct de vedere, si nu numai, este evident faptul ca, pe plan local, PDL Salaj a debutat cu stangul. Iar acest lucru se va putea cuantifica la numararea voturilor la alegerile locale din primavara anului viitor. Se pare ca, aflandu-se intr-un cadru tensionat, soarta noii organizatii va fi stabilita in urmatoarele zile, care vor fi decisive in ceea ce priveste viitorul PDL Salaj. Este evident faptul ca, asa cum se intampla in cazul oricarui transplant, reusita operatiei va depinde strict de compatibilitatea celor doua structuri. In timp ce la noi, in Salaj, operatia pare a fi sortita esecului inca de la primele investigatii. Totusi, daca liderii celor doua organizatii vor percepe situatia la adevaratul sau sens si, mai mult de atat, vor sti sa negocieze orice functie din noua organigrama a viitoarei structuri de conducere, am putea spune ca PDL Salaj ar avea ceva sanse sa supravietuiasca. Cu toate acestea, factorul determinant in existenta viitoarei formatiuni politice este dat de perceptia pe care o va avea electoratul fata de noul partid.

Ca sa fim mai transanti decat pana acum, este elocvent ca majoritatea liderilor PLD Salaj se vor afla la prima confruntare serioasa pentru ciolan. Spunem majoritatea, atata timp cat Gheorghe Stanciu a mai fost in preajma osului, insa a fost fugarit si, apoi, renegat de catre fostii sai colegi din PD. Astfel, obisnuiti cu un mod entuziast si destul de boem de a face politica, liberal-democratii salajeni au sanse minime sa se impuna in fata mult mai versatilor de la PD. Ei bine, ma intreb cum vor reactiona cei din conducerea PLD Salaj cand se vor vedea redusi peste noapte la statutul de simpli cotizanti? Oricum, primele semnale transmise dinspre PLD nu sunt deloc incurajatoare noii formatiuni, cum de altfel atitudinea PD Salaj lasa de dorit in ceea ce priveste optimismul cu care este privita fuziunea cu liberal-democratii.

Pe termen scurt, stiindu-se faptul ca noul partid nu este altceva decat o plasmuire prematura, am putea preconiza ca aceasta nastere fortata ar putea avea darul sa indeparteze o parte a electoratului celor doua formatiuni politice, care s-au trezit peste noapte cu un fat conectat la aparate pentru a putea supravietui. In plus, electoratul care a vazut in PLD un partid atasat valorilor liberale, cel mai probabil ca se va simti dezamagit de traseul popular pe care se va inscrie noua formatiune. Insa, pana atunci, va mai curge litri de cerneala prin ziarele locale si nu numai.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »