PCR – la anul si la multi ani

Magazin Salajean 9 august 2011 0

PCR exista inca si functioneaza nemaipomenit de bine, desi nu mai este inteles ca partid al comunistilor, ci ca Pile, Cunostinte si Relatii sau altfel spus, un instrument extraordinar de eficient in a te descurca in viata. Acest portofoliu asigura succesul in societatea romaneasca si poate fi aplicat la orice nivel: de la omul de rand, care intervine pe langa o cunostinta cand are nevoie de un banal serviciu medical, spre exemplu, pana la supermanii care invart licitatiile publice de parca ar fi ale lor. PCR-ul functioneaza si intre cei mici, el fiind insusit rapid, precum toate lucrurile „bune” care se prind ca scaiul de om. Vazand ce fac mama si tata, este lesne pentru odrasla sa isi faca ea insasi propriile pile si relatii pe care sa conteze in orice situatie s-ar afla. Iar daca parintii isi doteaza progenitura si cu un card sau un portmoneu doldora de bani, PCR dospeste precum aluatul de cozonac, iar odrasla are unda verde pentru a-si construi existenta exact asa cum vrea muschii ei.

De altfel, in ultimii ani a aparut un soi nou de odrasla, cea care are „parinti bazati”, adica instalati in functii inalte care le aduc instantaneu mai multe drepturi decat cele pe care le are cea mai mare parte a populatiei. Copiii de bani gata sunt gata dotati si cu PCR-ul la vedere si pot fi lesne recunoscuti dupa limuzinele pe care le conduc cu peste 200 kilometri/ora, dupa atitudinea superioara pe care o afiseaza fie ca se afla in sala de clasa, la strand sau in club si dupa actele de teribilism in care se arunca. Beizadelele primarului din Deta care au ajuns in mass media in ultimele zile nu sunt decat un simplu exemplu in acest sens, unii din cei multi pe care ii adaposteste tarisoara intre granitele ei. Andrei Placinta, fiul fostului ministru al Tineretului și Sportului, Sorina Placinta, este o alta progenitura despre care parintii spun ca este educat si responsabil, dar care nu cu mult timp in urma și-a batut prietena și apoi a calcat cu mașina un pieton care intervenise in scena violenta, iar in final a fost impușcat cu un pistol cu bile de un alt trecator.

Marea problema pe care o intrevad eu in cazul acestor odrasle de bani gata este faptul ca lipsurile lor devin cocoasa intregii societati, pe care aceasta trebuie sa o poarte, fie ca vrea, fie ca nu vrea. In plus, ajunge sa fie pus tot mai des semnul egal intre „a fi moral” si „a fi prost”, acest principiu propagandu-se cu repeziciune de la clasa politica, guvernanți si tot ceea ce inseamna instituțiile statului catre toate paturile sociale. Scara valorilor din societatea romaneasca s-a inversat.

Traim intr-un timp cand foarte multi copii iși doresc sa devina maneliști, interlopi, VIP sau dive si rar auzi vreun elev spunand ca vrea sa ajunga profesor, medic, pilot sau inginer. Si atata vreme cat in scoli vor avea trecere mai ales cei care injura, scuipa si etaleaza banii parinților, PCR-ul nu trebuie sa isi faca griji ca ar fi in pericol de disparitie. Din contra, ii va merge bine, la anul si la multi ani!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »