Partitura lui Basescu

Magazin Salajean 23 martie 2009 0

Mai toata lumea il injura. Insa este un fel de a spune toata lumea, deoarece, in acelasi timp, Traian Basescu se bucura inca de sustinerea unui important segment al electoratului. Totusi, adversarii sefului statului par a fi peste tot: in partide, la televiziuni, pe strada, in coalitia de la guvernare pe care a nasit-o de unul singur etc.

De curand, Mircea Geoana s-a exprimat si el critic la adresa presedintelui, sustinand, amenintator, ca ar fi cazul ca Basescu sa paraseasca anul acesta Palatul Cotroceni. Dar cine ii mai da atentie lui Geoana?

Nu trebuie sa fii un renumit politolog sa intelegi ca meritul de necontestat al lui Traian Basescu este tocmai acela de a sta tot timpul in lumina reflectoarelor, de a atrage replici, de a naste polemici, de a te face sa-l injuri sau, dimpotriva, sa-l lauzi. Cu alte cuvinte, presedintele isi croieste imaginea intrand in tot felul de clinciuri, scandaluri care, in mod obligatoriu, trebuie sa se desfasoare pe o scena, in fata unor milioane de telespectatori cu burtile goale. De altfel, subiectele propuse de Traian Basescu devin imediat teme nationale.

Cu siguranta, in timp, poruncile presedintelui vor face furori. In urmatorii ani, vom discuta, cu mai multa sau mai putina pasiune, despre parlamentul unicameral, republica semiprezidentiala, privilegiile alesilor, desfiintarea judetelor, reformarea CSM etc. Pana acum, a fost de ajuns ca Basescu sa pronunte un nume, ca toti ceilalti sa caute o porecla. Azi, presedintele Romaniei vorbeste despre FMI…

Intr-adevar, Traian Basescu este ceea ce se cheama un presedinte jucator. Insa cu multe, prea multe excese. Probabil, visul actualului presedinte este acela de a sta in fruntea unui guvern pe care sa-l conduca cu o mana de fier. Dar, pana atunci insa, Basescu lupta ori se face ca lupta pentru un nou mandat de sef al statului. Cu toate acestea, Romania traieste o adevarata drama: Traian Basescu ramane cel mai bun politician al momentului, din imposibilitatea partidelor de a-i opune un contracandidat pe masura. De cinci ani, de cand presedintele face jocurile, partidele nu au produs nici un politician mai de… Doamne ajuta!. Pana acum, generatia tanara doar s-a facut de ras, in timp ce politicienii experimentati continua sa fie catastrofali. Din nefericire, azi, adversarii lui Basescu sunt tot Nastase, Geoana, Tariceanu, Antonescu sau Oprescu. Daca rolul lui Traian Basescu este acela de a scoate la iveala incompetenta actualei clase politice, atunci putem spune ca presedintele este un actor desavarsit.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »