Parlamentarii urbani vs. parlamentarii rurali

Magazin Salajean 29 septembrie 2008 0

Fara doar si poate, senatorii si deputatii rurali vor deveni cei mai inversunati adepti ai votului uninominal. De ce? Foarte simplu, votul uninominal ii imparte pe viitorii senatori si deputati in doua categorii: parlamentari de tara si parlamentari de oras. Astfel, curios este faptul ca multi politicieni cu experienta, oraseni din tata-n fiu, cu masini si costume scumpe, prefera sa candideze pentru alegerile din toamna mai degraba intr-un colegiu rural. V-ati intrebat ce se ascunde in spatele acestei predilectii? In primul rand, un politician cu o anumita experienta stie ca, la tara, exista mai multe sanse de a obtine 50 la suta plus unu dintre voturi, adica mandatul de parlamentar din prima, fara a mai transpira din cauza emotiilor provocate de nemilosul sistem de redistribuire. Pur teoretic, experienta ne arata ca, in mediul rural, electoratul este mai omogen, mai disciplinat, mai usor de mobilizat si dus de nas, chiar mai lesne de controlat. O campanie electorala de tipul din poarta in poarta, ce se poarta inca, desi este extrem de costisitoare si obositoare, este mult mai usor de dus la capat. La fel, cadourile din pungi pot fi distribuite cu mai mult impact (mai ales cand esti la guvernare), iar zvonistica are mai multe sanse de a misca lucrurile in directia dorita.

Din fericire pentru politicieni, dar din nefericire petru alegatori, la tara, cel mai influent personaj politic este primarul. O structura de partid ce cuprinde foarte multi primari de comune este foarte greu de contracarat, fie ca vorbim de votul pe liste sau de cel uninominal. De 18 ani, in Salaj, PSD este un partid puternic tocmai datorita acestor organizatii rurale. Ideea, una destul de inteligenta de altfel, a fost preluata rapid si de celelalte partide. Asa se explica masivele racolari de primari, care au avut loc in judetul nostru, si nu numai, in mandatul 2004-2008, la care s-a dedat PD, ca apoi, din 2007, sa aiba in codita si un L.

Este evident ca liberalul care va candida pe colegiul Zalau are cele mai mari sanse de reusita sa prinda un fotoliu de deputat. Si asta nu din cauza faptului ca majoritatea zalauanilor ar avea inclinatii politicianiste spre doctrina liberala, ci pur si simplu din motiv ca actualul primar pseudo-liberal, reales de curand in functie din primul tur de scrutin, cu majoritate de voturi, pare, cel putin pentru moment, sa fie o locomotiva pentru oricine s-ar asocia cu imaginea sa. Apar, insa, cateva mici probleme. Daca Radu Capilnasiu ar fi un primar suficient de istet, indiferent de culoarea sa politica (daca ar exista asa ceva), ar promite tuturor candidatilor sprijinul sau. Si asta in conditiile in care, imediat ce ar face acest lucru, va uita de promisiune. Capilnasiu, pentru ca are deja cativa ani de experienta in administratie, nestiind care partid va castiga alegerile din toamna, asadar, nestiind cine va fi responsabil cu impartirea fondurilor de la centru, nu ar avea nici un interes sa se puna rau cu cineva anume. Cu toate acestea insa, se pare ca primarul si, implicit, zalauanii, au o problema: Capilnasiu este seful PNL, partid care, dupa toate probabilitatile, nu peste multe luni va spala putina din Palatul Victoria. Cel putin asta reiese din recentele sondaje de opinie. Doar ca, din punctul sau de vedere, primarul se gaseste deja cu toti sacii in caruta, pentru cel putin inca patru ani de aici inainte. Asa stand lucrurile, cred ca putine lucruri il mai pot mana pe Capilnasiu in lupta electorala pentru sustinerea unui candidat liberal, pe care si asa il cunoaste mai mult din poze, decat in realitate.

Din punctul meu de vedere, indiferent de cati romani se vor prezenta la urne la alegerile parlamentare, aproximativ jumatate dintre viitorii senatori si deputati vor reprezenta mediul rural. Asta inseamna ca, de la anul, parlamentarii rurali urmeaza sa se transforme in cei mai inversunati adepti ai votului uninominal.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »