„Parlamentară” sau „prezidenţială”? Bananieră

magazinsalajean 14 noiembrie 2012 1
„Parlamentară” sau  „prezidenţială”?  Bananieră

Daniel Săuca

De multe ori, de prea multe ori, văzând spectacolul politic de pe „sticlă”, îmi vine să mă întorc la texte mai vechi. De ce? Pentru că, în esenţă, lucrurile nu s-au schimbat. Reproduc aici, cu mici adaptări, un text apărut în 2006.
Iată că după atâta frig şi ploaie, pardon, „dosariadă”, a ieşit şi soarele, de un portocaliu spălăcit, da’ asta-i altă poveste. Aflat la malul mării, la „şcoala de vară-toamnă” (vorba d-lui Orban, Ludovic) a tinerilor pedişti, preşedintele Băsescu a „întors-o”: să mai lăsăm „dosariada”, să ne ocupăm, tovarăşi, şi de Constituţie. Să ne ocupăm, dacă însuşi Comandantul Suprem ne-o cere, chiar dacă telenovela poate fi trecută la capitolul „eşecuri prezidenţiale”. Fain titlu: „Băsescu şi liberalii îşi dau în gură cu legea Fundamentală” (Cotidianul). Corect era: „Băsescu & PD şi liberalii îşi dau în gură şi cu Legea Fundamentală”. Mă rog, Băsescu se întreabă ce vrem: republică prezidenţială sau republică parlamentară? Vot preferenţial pe liste sau vot uninominal? Io pledez pentru republică bananieră şi pentru vot uninominal pe liste de partid, unul la număr, partidul prezidenţial, se înţelege. Credeţi că vorbesc la mişto? E preferabil, decât să constat de fiecare dată când se discută despre o chestiune serioasă că nu există măcar un minim „consens” între minunaţii politicieni ai patriei. A, să nu uit: pentru dl. Băsescu votul uninominal este prilej doar de „demagogie”. Citez din ce a citat presa centrală: „Ai momente când demagogic susţii o soluţie numai pentru că ţi se pare că dă bine la public, după care, când te duci în spatele uşilor la partid şi cu oameni care se pricep, începi să faci socotelile şi îţi dai seama că soluţia pe care o propui nu permite realizarea unei majorităţi democratice”, a spus Băsescu, adăugând că trebuie găsită varianta cea mai bună care să permită în acelaşi timp şi realizarea unei majorităţi parlamentare, dar şi posibilitatea opţiunii pe persoane. „PD îmi pune o listă de 14 candidaţi, eu optez pentru al 13-lea, pentru că îl ştiu, sau pentru al optulea, nu neapărat primul intră în Parlament şi cumulează toate voturile”. Votul uninominal sau cel mixt nu asigură realizarea unei „majorităţi democratice”?! Tristă ţară, dacă vorbele unui asemenea personaj sunt crezute şi apreciate…(2006)

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 14 noiembrie 2012 at 00:26 - Reply

    prea des ai dreptate, Dane… Oricum, daca tot vorbim despre “santa costitutiune”, mai bine monarhia.

Lasa un Raspuns »