Paine si circ pentru capsunari

Magazin Salajean 15 noiembrie 2006 0

Motto: (…) sunt sute de mii de cazuri de romani care cand ajung in Romania posteaza drept capitalisti, ei au venit din vest, sunt imbracati cu haine de firma, conduc masini pe care numai ei stiu cum le platesc. Nu conteaza calitatea vietii pentru unele persoane… important e ce se vede, lantul de aur gros la gat, o masina buna, si alte prostii. Si din pacate tot asa sunt si multi din tinerii care sunt educati azi in Romania.

(extras de pe forumul www.spaniaromaneasca.com)

O stire inedita si care nu prea a facut valva, din cate mi-am putut da eu seama: s-a deschis prima biblioteca pentru romanii care traiesc in Spania, din cele patru care se vor deschide in tara lui Cervantes & comp. Realizata la initiativa Consiliului Judetean si a Bibliotecii Judetene Maramures. Oficial, bibliotecile vor putea fi accesibile romanilor la Madrid, Salamanca, Alicante si Alacala de Nenares, punctele de carte romaneasca urmand sa functioneze in interiorul unor biblioteci publice sau universitare. Ramane de vazut cu cat succes. Mai ales ca si asemenea actiuni – precum cele realizate cel putin de PD, PNL si PSD, care au inceput vanatoarea electorala de capsunari, dupa cum a titrat un cotidian central – au o doza importanta de imagine. Altfel, probabil ati citit, un avocat italian a infiintat la Roma Partidul Identitatea Romaneasca, care isi propune sa ii reprezinte de sutele de mii de romani aflati in Italia. Se mai aude si ca un om de afaceri de origine romana a fondat in Spania un partid destinat romanilor din aceasta tara. Mai mult, capsunarii ar putea fi reprezentati si in Parlament. Acestia ar putea avea, din 2008, doi deputati si un senator, daca propunerea Pro Democratia si a PNL de reprezentare electorala a diasporei va intra in (noul) Cod(ul) Electoral. Se prea poate ca patria muma sa fie din ce in ce mai atenta cu romanii plecati la munca, stabiliti in strainatate. Cu multa paine si mult circ. Nu m-as mira sa ajunga pe la capsunari si alde Gigi Becali, cu o biserica in plic, ca de spectacole date de alti artisti romani plecati dincolo nu duc lipsa.

Departe de mine gandul de a bagateliza actiunile facute de unii sau de altii pentru fratii nostri sau ai vostri care au ales sa traiasca in alte spatii mioritico-globale. Mai bine ar fi, totusi, sa ne ocupam, in primul rand, de romanii din Romania. Ca sa traiasca mai bine si sa nu isi ia lumea in cap. Fie ca vorbim de globalizare, europenizare s.a.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »