Pact impotriva firii

Magazin Salajean 22 septembrie 2008 0

Sincer, imi pare rau ca-i voi deranja pe unii, insa subiectul, pe cat de ilar ar fi la prima vedere, mi se pare unul extrem de important. Ei bine, pactul PDL-PRM loveste si, desigur, va lovi extrem de puternic in Traian Basescu, ceea ce va cantari enorm la viitoarele alegeri parlamentare si prezidentiale.

Nu cu mult timp in urma, am constatat ca alianta celor 322 a crescut, cat se poate de oficial, in numar. Se pare ca Emil Boc este al 323-lea, Adriean Videanu al 324-ulea, Vasile Blaga al 325-lea s.a.m.d., desigur, in ordinea numerelor inscrise pe tricourile din vestiarul conducerii PDL. Asadar, vedem cum proaspata alianta a sistemului ticalosit l-a intors de la cimitirul partidelor pe Vadim Tudor, inscaunandu-l in postul de vicepresedinte al Senatului, in cea mai inexplicabila miscare a ultimilor ani de pe scena politica. Astfel, cu ajutorul nemarginit al PDL, tot ceea ce inseamna candva securism si anti-europenism a inceput sa capete o noua sansa de conservare in vitrina putreda a politicii romanesti.

M-am tot gandit la motivatiile acestei stupide actiuni, insa explicatiile gasite nu au nici cap, dar nici coada. Ce obtine PDL din acest pact? Un sprijin la niste motiuni simple al caror impact public este nul, fara nici o miza, doar sa afle lumea ca PDL este singurul partid de opozitie si ca PSD cu PNL pregatesc tandemul pentru viitoarea guvernare. Apoi, sanse pentru o motiune de cenzura la adresa Guvernului nu sunt nici macar la nivelul teoretic, in timp ce o astfel de intentie ar fi una de-a dreptul prosteasca. De ce sa mai dai jos Guvernul cu o luna – doua, inainte de alegeri? Oricum, este foarte probabil ca acelasi Guvern va organiza si castiga alegerile. Poate cu mici exceptii, care tin de componenta, mai precis de inventarea unor noi ministere, la conducerea carora ar urma sa se instaleze cei din PSD. In atari conditii, cu ce ramane PDL? Sa nu va doara prea tare raspunsul, insa eu cred ca PDL nu va ramane cu a nimic.

Legat trup si suflet de partid, gestul PDL ii va spulbera lui Traian Basescu credibilitatea pe care o mai avea prin unele cercuri civice si grupuri recunoscatoare pentru eforturile presedintelui de a condamna comunismul si a impulsiona decomunizarea. Cred cu toata convingerea ca aceasta categorie va sta cuminte acasa la viitoarele alegeri. Totusi, ceea ce nu a observat, ori nu a vrut sa observe nimeni a fost ca, pentru prima data de cand este presedinte, Traian Basescu a tinut sa se delimiteze de propriul partid printr-un comunicat prezidential. Oricum, gestul lui a fost unul tardiv si, totodata, comic. Putini cred, insa, ca un asemenea comunicat nu este decat unul formal si mai putini sunt dispusi sa accepte ca presedintele nu stia de intelegerea PDL cu Vadim Tudor. Sincer, ma crucesc sa constat ca principala calitate a presedintelui, si anume aceea de a nu ierta nimic, a fost pusa la naftalina, Basescu uitand toate insultele si laturile pe care i le-a varsat in cap liderul PRM. A uitat presedintele cum a fost scuipat, injurat, calomniat si amenintat in Parlament de Vadim Tudor? Nu cred. Asadar, din punct de vedere politic, sunt de parere ca asemenea greseli sunt inadmisibile.

Bag seama ca, dupa cum stau lucrurile in momentul actual, PDL-ului nu i-ar strica inca un mandat in opozitie. Acolo si-ar mai putea limpezi gandurile si intentiile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »