Orgoliul functiei inalte

Magazin Salajean 5 noiembrie 2007 0

Incredibil, dar adevarat, va spun, azi, voua, ca functia inalta vizeaza din start o figura anume. Sa nu va inchipuiti ca functia inalta poate fi purtata de oricine. Si nici oricand. Si nici oricum. Pentru a avea un scaun inalt cel putin cat Everstul in mult iubita si stimata noastra Romanie, iti trebuie, in primul rand, tupeu.

Apoi, un simt ascutit la maxim de urmarire a propriului interes, un nas care sa simta din vreme incotro bate vantul si doua brate care sa poata apuca cat de multe. Nu conteaza prea mult ce. Important este sa fie multe si, fireste, sa apartina altora. Cel mai bine ar fi sa apartina publicului larg, sa fie lucruri sustinute din banul public, pe domeniul public, in fine, sa aiba atasat frumos in coada acest cuvant public, care face sa tresara inima aluia instalat comod in scaunul inalt.

Pe langa asta, mai este nevoie ca ala din functia inalta sa aiba la indemana un borcan zdravan cu mir, sa-i unga pe cei ce trebuie unsi, si o trusa buna de scule. Aici trebuie avute in vedere toate pilele, piulitele si suruburile care fac sistemul sa mearga. Si, dupa cate se pare, cei din functiile inalte in Romania noastra de zi cu zi au o gramada de suruburi si butoane pe care sa apese cand vor ca lucrurile sa le iasa la comanda. Bunaoara, unii stiu ca pot conta in astfel de cazuri pe blonda de la Cotroceni, altii pe un Geoana ce se misca de parca e jucat in sfori, altii pe o matusa Tamara, buna de aruncat in razbel cand e lumea mai draga altora.

Iar cand e vorba de campanii electorale, functiile inalte se tin cu declaratii de luat mintile si cu hotarari ce-s gata sa mute si muntii din loc. Un referendum bun sa loveasca in moalele capului un popor intreg este exemplul perfect, care vine de la cel mai inalt scaun al tarii. Anuntat fix cand au vrut muschii presedintelui, referendumul ce incaleca europarlamentarele seamana cu Jumatate de Iepure Schiop calare pe buturga din padurea uscata.

Evident, noua scamatorie pe care a scos-o din trusa de urgenta presedintele Basescu baga in ceata poporul, care nici nu va sti ce e cu atatea urne semanate in ziua de 25 noiembrie, nici pentru cine voteaza.

Singurii care vor avea zambetele lipite pe fete vor fi, la finalul mascaradei, evident, cei din functiile inalte. S-a mai tras o dubla, s-a mai jucat o carte, dar la cat de bine si-au consolidat ei pozitia, desigur ca nu le vor zbura pernele de sub fund. Si nici orgoliile din lazile de zestre.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »