Orb, surd…, dar şofer

Mihaela Oprea 14 ianuarie 2013 7
Orb, surd…, dar şofer

Ca la români la nimeni! Decât să-şi facă analizele medicale peste vreun an-doi, mai bine stau la cozi interminabile la ghişee pentru preschimbarea permisului înainte să se modifice legislaţia. Dintre miile de sălăjeni care au trecut deja pragul instituţiei să solicite noul document, prea puţini sunt cei cărora le-a expirat sau le expiră în curând permisul auto. Cei mai mulţi vor doar să-şi prelungească valabilitatea actualului, chiar dacă mai are câţiva ani buni de valabilitate.
Cert este că românul tot român este! Ce analize medicale îi trebuie lui, decât să se prezinte la medic în ultimul stadiu, când nu se mai poate ţine pe picioare, când e aproape orb sau când nu mai poate sufla. Trebuie înţeles că analizele medicale nu sunt tocmai accesibile, dar sunt necesare. Este bine de ştiut de ce afecţiuni suferă fiecare, astfel încât să prevină… finalul.
Mai grav este că unele afecţiuni medicale ale şoferilor pot crea situaţii dezastruoase pentru ceilalţi participanţi la trafic. Unul care nu aude sau nu vede bine habar nu are că de spatele maşinii sale se apropie vertiginos o autospecială de poliţie sau ambulanţa cu semnalele luminoase şi acustice în funcţiune. Şi tocmai atunci iese omul din linie să intre într-o depăşire când… Apoi se numără răniţii. Alţii care au probleme cardiace severe pot avea o criză medicală şi ies în decor sau ajuns în faţa vreunui autocamion. Iar lista continuă.
Analizele medicale obligatorii la preschimbarea permiselor va mai aduce nişte bănuţi celor obişnuiţi să ia mită. Vor fi, cu siguranţă, persoane cu diverse afecţiuni care suferă de afecţiuni incompatibile cu şofatul, dar vor neapărat permis de conducere. Cu certitudine vor fi câţiva care să umble cu plicurile pe la medici, în speranţa ca tot vor obţine ceea ce vor.
Mai sunt permise de conducere deţinute persoane despre care autorităţile cunosc că suferă de afecţiuni care nu le permite să urce la volan în trafic. Doar că legislaţia actuală nu le permite poliţiştilor să le reţină acestora documentele fără avizul medicului. În mâna cui este autoritatea în aceste cazuri, că doar fapta se cunoaşte, identitatea persoanei, de asemenea, dar nu se poate face nimic.
O idee interesantă ar fi ca efectuarea analizelor medicale să devină obligatorie mai ales pentru cei care s-au grăbit în primele două săptămâni din acest an să-şi schimbe permisul de conducere, deşi actul este valabil pentru câţiva ani. Curios câţi dintre aceştia chiar au probleme medicale şi necesită diverse restricţii pentru a ieşi în trafic. Astfel, pentru următorii 10 ani, adio vizite la medic, adio sănătate, bine că sunt şoferi!

Comentarii

comments

7 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 14 ianuarie 2013 at 10:23 - Reply

  Te-ai gandit ca optiunea de a preschimba permisul acum,de si mai aveau cativa ani pana la expirare lui, ar fi pornit de la dorinta de a beneficia de prevederile legale cele mai avantajoase pentru posesor si nu neaparat din motive de afectiuni medicale? Si eu l-am schimbat,iar daca s-ar cere efectuarea analizelor medicale as fi de acord cu conditia sa suporte cineva contravaloarea lor (dvs.ca initiator) si sa fiu programat astfel incat in 2-3 ore sa pot termina examenul. Altfel esti purtat poate zile intregi ca nu-i unul sau altul dintre medici si trebuie sa platesti la altul etc.etc.etc.

 2. radu 14 ianuarie 2013 at 10:29 - Reply

  Cere si anchetarea miilor de platitori de impozit care s-au grabit cu plata din primele zile a noului an stand la cozi infernale. Pai acestia de ce s-au inghesuit? Ca doar aveau tot timpul sa plateasca. Dar cand esti un “ziarist” de doi bai incerci sa gasesti subiecte. BRAVOS…la mai mare…esti talentata…

 3. unu 14 ianuarie 2013 at 12:21 - Reply

  daca detii permis vechii fara insemnele UE nu poti conduce afara decat 6 lunii.asa ca la schimbat cu ele.in20 de ani de soferie nu a fost sanctionat nici o data!!! dar nu am avut evenimente rutiere.tot timpul incerc sa anticipez manevra soferului care se afla linga mine sau in spatele meu.o regula de aur in soferie nu circul in spatele nimanui prefer ori raman eu cu tirul in urma ori plec eu , sant regulii nescrise dar daca le respectii pe astea ajungi la destinatie tot timpul .schimbatii permisele acum cat este sigur ca se poate fara sa asteptii la rand peste ceva ani .nu se stie ce legii si cat timp vei pierde sa obtii actul peste ceva anii.asa ca ce este sigur sigur ramane..!!! drumurii bune tuturor participantilor la trafic si multa atentie!!!

 4. unu 14 ianuarie 2013 at 12:25 - Reply

  nu sant soferii nici surzi si nici orbii .frica de birocratie si timpul pe care pot sa piarda pt eliberarea permisului face ca romanul sa fie preventiv,fac pariu ca daca toate vizitele medicale si obtinerea actului se fac in 24 de ore precum in strainatate. nu era nimeni la rand la preschimbare.daca nu stiatii!! in afara tarii poti sa obtii actele necesare pt constituirea unui SRL SAU FIRMA IN 24 DE ORE CU TOATE ACTELE NECESARE .CAND VA FII POSIBIL IN ROMANIA ACEST LUCRU? IN CARE VIATA?

 5. din 14 ianuarie 2013 at 12:38 - Reply

  scopul este consolidarea bugetului, totul se rezuma la bani, toata lumea trebuie sa aiba permis de conducere pt. a se putea cheltui cat mai mult suntem o societate bazata pe consum.

 6. gigi 14 ianuarie 2013 at 13:10 - Reply

  adevarul e ca, acest articol cam are dreptate!

 7. Anonim 14 ianuarie 2013 at 13:26 - Reply

  Cainele moare de drum lung si….”ziaristul” de grija altcuiva

Lasa un Raspuns »