Ora de re-frectie

Magazin Salajean 25 octombrie 2011 0

In sfarsit vom avea elevi educati. Ori, cel putin, asa ar trebui sa ajunga acei copii cu prea multa personalitate dupa o ora de gandire petrecuta in sala de… reflectie. Aceasta este noua gaselnita a guvernantilor de a suplini lipsa celor sapte ani de acasa a romanilor, mai nou, de acasa, de la cresa si de la gradinita.

Cert este ca educatia in randul elevilor continua sa scada in ceea ce priveste calitatea. Incercarile de a aduce imbunatatiri invatamantului romanesc par a fi tot mai slabe. Se tot anunta modificari majore cu legi peste legi puse in aplicare ba de anul acesta, ba peste urmatorii cinci ani etc. Ca se muta clasa a IX-a la gimnaziu, ca profesorii vor fi angajati direct de unitatea de invatamant, ca vor fi examene si testari peste testari… Dar nicaieri anume nu se precizeaza despre materia stufoasa la care sunt pusi elevii, intr-un fel mai mult decat necesara la stilul de invatare al adolescentilor din ziua de astazi. Mai precis, lipsesc cu desavarsire orele de practica. Si nu acelea in care elevul vine cu o adeverinta sau o scutire pentru a-si incasa nota. Ci acele ore care sa-i faca pe elevi sa puna in aplicare ceea ce, presupus, au invatat. Nu putem spune ca nu s-au gandit autoritatile si la acest aspect, dar dintr-un anumit punct de vedere mult prea superficial. O saptamana de practica. Acea saptamana privita pana acum drept vacanta de primavara, va deveni o saptamana petrecuta la scoala intre diferite activitati care sa solicite creativitatea si implicarea elevilor. Doar ca generatiile actuale vor privi aceasta saptamana cu regret dupa zilele libere de vacanta. Iar cu gandul la vacanta nu se face scoala.

Insa educatia nu porneste din scoala, ci din sanul familiei. Acea ora de reflectie, cum o percep initiatorii actului normativ, reprezinta coltul de pedeapsa de acasa dupa o nazbatie facuta de copii la varste fragede. Multi dintre parinti iau literalmente acest colt drept pedeapsa si uita sa mai explice copiilor ce au facut si ce anume sa nu mai repete. Acelasi lucru se petrece si cu salile de relfectie. O ora in care elevul va trebui sa constientizeze daca ceea ce a facut este corect sau nu si de ce nu mai trebuie sa repete. Exact aceleasi metode aplicate unui copil de pana in trei ani. Este interesant cum guvernantii au reusit sa aduca acel colt de acasa la scoala. Vor sa faca educatie aducand elevii la o ora in care sa se autoeduce. Imi aduc aminte de doua tablouri aflate pe holurile scolii gimnaziale, care infatisau: unul niste elevi cuminti, iar in celalalt cativa elevi care aveau un comportament neadecvat. Iar pe primul statea scris Asa da, si pe celalalt, dupa cum bine reiese, Asa nu. E atat de simplu, in scris, de explicat unui copil cum anume ar trebui sa se comporte in societate sau individual. Teoria ne pune tuturor bete in roate. Exact asa cum guvernantii scriu legi peste legi, asa cum se lauda ca vor face din sistemul de invatamant romanesc unul cu rezultate de exceptie, una-i vorba si alta fapta. Acea ora de reflectie, gandita doar pe hartie, este lipsita de personal calificat sa se impuna in fata unor copii cu probleme de comportament. Atat de superficial gandita precum toate cele ce se intampla in tara asta, aceasta ora de meditatie va fi doar o ora de re-frectie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »