Optimism…

Magazin Salajean 3 noiembrie 2009 0

In lupta pentru palatul Cotroceni s-au inscris 12 candidati. Insa, pentru toata lumea este destul de clar ca, dintre acestia, doar patru conteaza cu adevarat: Traian Basescu, Mircea Geoana, Crin Antonescu si Sorin Oprescu. Dar nici voturile lui Kelemen Hunor, Vadim Tudor si Gigi Becali nu sunt de aruncat la cos, intr-o viitoare reconfigurare a esafodului politic romanesc.

Ca de fiecare data in ultimii 20 de ani, prezenta slaba a alegatorilor la urne va influenta decisiv scorul final. Acest absenteism pare sa-i dezavantajeze pe Antonescu si Oprescu, dar va acorda sanse in plus lui Basescu si Geoana. Daca electoratul indoctrinat politic are deja optiuni precise, ramane de vazut ce vor face sutele de mii de romani care se plaseaza inca in zona nehotaratilor. Pentru aducerea acestora in fata urnelor, candidatii si-au ascutit deja promisiunile electorale. Culmea este ca, si dupa 20 de ani de angajamente neindeplinite, politicienii nu au niciun fel de scrupule in a lansa tot felul de angajamente mincinoase.

In aceasta competitie electorala, atuul lui Traian Basescu este referendumul care va avea loc in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale. Incercand sa speculeze in folos propriu antipatia tot mai accentuata a romanilor la adresa clasei politice, actualul sef al statului le ofera conationalilor sai o falsa speranta. Trebuie sa fii idiot sa nu intelegi ca, in lipsa unei veritabile reforme a tututor institutiilor statului, mai putini parlamentari nu inseamna neaparat mai putina coruptie, ci mai putine creiere concentrate pentru a lua anumite decizii.

Pe de alta parte, tot mai des observ ca Mircea Geoana incepe sa bata campii. Transmiterea de medicamente gratuite prin posta sau amanarea platii ratelor la banci reprezinta tot atatea tentative infame de a lua votul unor oameni disperati. PSD pare sa fi pierdut contactul cu realitatea, mai ales de cand clanurile din partid au devenit nerusinat de bogate.

In aceeasi vreme, insa parca intr-un timp si spatiu paralel cu noi, Crin Antonescu promite o reducere a birocratiei si promovarea elitelor in functiile importante ale statului. Adica exact ce nu au facut liberalii in vremea in care au fost la guvernare. Dar si ce, cu siguranta, nu vor face mult timp de acum incolo. PNL este un partid al ciupercilor, dar si al unor nulitati care au facut din politica singura scena in care se pot (re)produce. Pentru a-si recastiga credibilitatea si onoarea, liberalii au nevoie, in primul rand, de o grabnica si profunda reforma interna.

Nu in ultimul rand, Sorin Oprescu mizeaza pe o falsa independenta. Cand din staff-ul tau face parte personajul de genul lui Octav Cozmanca, a vorbi despre anticoruptie este ca si cum ai participa la o comedie cu si pentru retardati mental.

In concluzie, este evident ca toti acesti candidati la prezidentiale nu au solutii pentru iesirea Romaniei din criza economica. Vorbim aici despre o boala deja cronica, extrem de severa, agravata de un comportament politic iresponsabil, si care se mai poate vindeca, cat de cat, doar prin operatie sau cu citostatice. Cine crede ca va rezolva problemele tarii doar cu frectii cu spirt sau masaje erotice, e numai bun de dus la spitalul cu glumeti. Insa, pana una, alta, cred ca ar trebui sa fim optimisti. Cu siguranta, nu peste mult timp, va fi mai rau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »