Ocean la orizont!

Magazin Salajean 22 mai 2007 0

Fara drept de apel, Traian Basescu a castigat o victorie nu atat electorala, cat politica, urmand ca PD sa domine alegerile europarlamentare, locale si parlamentare, evenimete care se vor succeda pe parcursul urmatorului an si jumatate.

Una dintre concluziile trase dupa referendum este strict legata de faptul ca, in loc de demitere, adversarii lui Basescu i-au netezit drumul spre inalta consacrare. Victimizandu-l, l-au urcat din nou pe cele mai inalte piscuri, locatie din care priveste spre adversarii sai cu acelasi respect cu care as privi eu spre un morman de viermi. Iar daca acest lucru ar fi singurul element dramatic din toata ecuatia, nu ar fi mai nimic de zis. Ne-am opri aici, si-am astepta sa vedem ce se va mai intampla. Daca opozantii lui Basescu nu ar fi pierdut atat de mult, cu sanse reale de a continua sa piarda, rezultatul referendumului ar fi fost, pentru presedinte, un semiesec.

Cum toate drumurile duc la Roma, deja ne putem gandi la o pseudo alianta preelectorala PNL-PSD, ca la o incercare disperata de a recupera ce se mai poate. Fara doar si poate, viitorul celor doua partide trebuie luat in discutie cat se poate de urgent. Este foarte clar ca PSD, cu Mircea Geoana in frunte, secondat de actuala garnitura de tineri, nu a ales drumul corect. Dupa mai mult de doi ani de la alegeri, acest partid detine doar jumatate din cota sa electorala. Mai mult, deciziile pe care le-a luat actuala formula de conducere a PSD, intre care reactivarea lui Iliescu si suspendarea lui Traian Basescu, au fost nu numai eronate, ci pur si simplu le-au fost fatale. In aceeasi ordine de idei, PNL a demonstrat inca o data ca pierde tot ce se poate pierde mergand pe mana lui Tariceanu. Acest partid, care, cu cat a luat mai mult din guvernare, cu atat a primit mai putin de la electorat, are toate sansele sa nu mai prinda pragul de cinci la suta pentru a intra in viitorul Parlament. Situatia in care se gazesc, azi, liberalii este mult mai grava decat cea a PSD, atata timp cat, daca Tariceanu va fi schimbat din functie, ar insemna, bineinteles, un alt serviciu gratuit pentru orgoliul lui Basescu. La toate acestea adaugam ca, in conditiile date, nici UDMR nu sta pe roze, mai ales ca actiunile de decredibilizare a liderilor sai vor fi si mai puternice decat pana in prezent.

Din punctul meu de vedere, problema nu consta in depasirea acestui moment, ci a celor care urmeaza. Aici ma refer la cele trei scrutinuri apropiate, la care mai putem adauga un prezumtiv referendum pentru votul uninominal, anuntat deja de Traian Basescu. Tocmai de aceea, pentru a diminua noi posibile lovituri sub centura, PSD, PNL si UDMR sunt obligate sa gaseasca, cat mai urgent cu putinta, solutii. Prioritatea acestor partide, ar trebui sa constea in descoperirea unei alternative viabile la Traian Basescu, ceea ce, din pacate pentru pozitiile unora, nu inseamna altceva decat schimbarea liderilor celor trei partide. S-a vazut si la rezultatul votului, pe fata sa, ca epoca Iliescu s-a incheiat odata cu succesul lui Basescu la referendum. Totusi, ar fi inadecvat ca, in PSD, sa porneasca o noua rafuiala intre grupul de la Cluj si gruparea Iliescu. Cu toate acestea, se vede treaba ca PSD are nevoie de un presedinte nou, credibil, tanar, capabil sa scoata partidul din mlastina in care a intrat cu sau fara voia membrilor sai.

In PNL, este foarte greu sa apreciezi ce ar trebui sa se intample. Din pacate pentru ei, liberalii se afla intr-un blocaj total, am putea spune intr-un adevarat picaj de imagine, atat politic, cat si de strategie. Salvarea PNL de la soarta pe care a avut-o PNTCD dupa alegeriile din 2000 ar consta intr-o concentrare totala si asidua a tuturor fortelor partidului, mai precis a mintilor care mai au un dram de luciditate, si care ar trebui sa gaseasca formule prin care sa se gestioneze situatia cat mai bine cu putinta. Altfel, riscam sa ne intoarcem in timp, cu peste 18 ani in urma, acolo unde, zilnic, fara nici o alta alternativa, eram obligati sa inghitim un singur partid si-un singur conducator. Sa ganditi bine!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »