Oare, teroriştilor le place fotbalul?

Nu au trecut decât câteva luni de la atentatele din Paris, iar Europa a fost, din nou, victima unui atac terorist. De această dată, carnagiul (nu incidentul, cum a spus Klaus Iohannis) s-a petrecut chiar în capitala Uniunii Europene – Bruxelles. Bilanţul după cele trei bombe este cât se poate de înfricoşător, fiind peste 30 de morţi şi alte câteva sute de răniţi. Autorităţile din Belgia se aflau în stare maximă de alertă, anunţând de săptămâna trecută că se pregătesc acţiuni teroriste şi, cu toate acestea, „inevitabilul” s-a produs.
La fel ca anul trecut la „Stade de France”, şi la Bruxelles au existat, cu siguranţă, zeci de complici care au asigurat, într-un mod sau altul, ducerea la bun sfârşit a planului terorist.
Spaniolii par speriaţi după ceea ce au văzut în capitala Belgiei, iar la un moment dat, s-au gândit să le ceară românilor anularea meciului amical de duminică, de pe „Cluj Arena”.
Dacă un meci amical devine o problemă, pe bună dreptate dacă ne gândim la un posibil atac terorist, ne întrebăm cum ar trebui să se pună problema când vine vorba de Campionatul European din această vară, programat în Franţa? Va fi o competiţie care se organizează, în premieră, cu 24 de echipe reprezentative, naţionale care vor juca în nouă oraşe, începând de la Nord cu Lille şi terminând la Sud cu Marilia. Sute de mii de oameni vor dori să vadă acest amplu eveniment fotbalistic, iar printre ei se vor afla şi zeci dacă nu sute de români. Aeroporturile vor fi luate cu asalt, iar acei oameni vor avea asupra lor cel puţin câte un bagaj. Se va circula cu toate mijloacele de transport în comun, iar oamenii nu vor putea fi urmăriţi şi controlaţi 24 de ore din 24. Totul se va întâmpla într-o Europă în care, în ultimii ani au intrat refugiaţi printre care se află şi terorişti disimulaţi.
Francois Hollande a spus că „Franţa e în război”, iar premierul Belgiei a spus zilele trecute că toată Europa e în război. Un război într-o perioadă în care francezii se pregătesc de organizarea Campionatului European. Anularea unui astfel de eveniment ar însemna pierderi uriaşe pentru UEFA, pentru firmele partenere, pentru industria hotelieră şi pentru comercianţii din Franţa, dar nimeni nu ne asigură, cu adevărat, că acolo nu vor avea loc atentate teroriste.
Campionatul European din această vară este un eveniment la care numai Dumnezeu ştie ce se va întâmpla, dar, până la finalul desfăşurării sale, nu putem decât să sperăm că şi teroriştilor le place fotbalul.

One Thought to “Oare, teroriştilor le place fotbalul?”

  1. Anonim

    Oare, cum a ajuns virgula în titlu?

Leave a Comment