O explicatie simplista

Magazin Salajean 30 octombrie 2008 0

Presedintele Traian Basescu a intervenit din nou public, marti seara, pentru a justifica gestul de promulgare a Legii privind marirea salariilor in invatamint cu 50 la suta.

Nu cred ca mai sint cetateni bastinasi care sa se indoiasca de adevaratul motiv al promulgarii Legii de catre seful statului: nevoia de a aduce Partidului Democrat Liberal voturile cadrelor didactice. Intuind riscul ca voturile acestei categorii sa mearga catre PSD, presedintele, devenit, cum era de asteptat, chibit electoral al PDL in campania pentru parlamentare, a socotit ca trebuie sa intervina de urgenta.

In astfel de imprejurari ramine mai mult decit interesanta cohorta de argumente nobile pe care un politician le convoaca pentru a-si justifica un interes marunt.

Domnul presedinte avea la dispozitie, pentru a justifica promulgarea Legii, o mie si una de argumente.

Putea zice, de exemplu, ca Legea a trecut prin Parlament cu unanimitate de voturi si de Curtea Constitutionala cu aplauze. Drept urmare, domnia sa, preocupat sa nu se mai spuna ca e izvoritor de conflicte daunatoare tarii, se va inclina. Putea sustine, la fel de simplu, ca profesorii mor de foame si ca un om sensibil la suferintele intelectualilor nu poate sa le refuze niste bani. Sau putea declara, in stilul cu care deja ne-a obisnuit, ca a promulgat-o, pentru ca asa vor muschii lui.

Traian Basescu n-a apelat la nici unul din argumentele care, intre noi fie vorba, il prind dupa patru ani de mandat al deciziilor imprevizibile. Domnia sa a simtit nevoia sa apeleze la un argument dintr-o sfera teoretica deosebita: nevoia de reformare a sistemului de educatie. Astfel, marti seara, in Declaratia de presa de la Cotroceni, presedintele a zis la un moment dat ca a smuls de la liderii sindicali,

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »