Nu ne place “sudul”, dar ne diferențiem tot mai puțin de el

“De ce ți-e frică, nu scapi!” O vorbă care se potrivește-mănușă sălăjenilor. Nu e un secret pentru nimeni faptul că Ardealul, parcă mai cu patimă aici, nutrește sentimente nu tocmai rozalii față de partea de sud a țării. Uneori pe bună dreptate, alteori nu. Cert este însă că, cu pași tot mai mari, ne transformăm în “sudul” Ardealului, evident, nicidecum geografic,  prin tot ceea ce trăim aici, în cel mai sărac și subdezvoltat județ din toată Transilvania.

Ultimul exemplu este dat de rezultatele la examenul de Bacalaureat. Situația putem să o numim simplu, dramatică. Nu exagerăm cu nimic. Râdeați de Vaslui, cândva? Nu, nu mai râdeți, pentru că sunt deasupra noastră, cel puțin la capitolul BAC. Ca și alte județe considerate (de noi) mai slabe, mai leneșe, mai vai de capul lor. Nu discutăm de Cluj, Sibiu, Galați, Brăila, ori multe alte județe cu procente de promovare care au ajuns la 75 – 80 la sută, ci de județe precum Dolj, Olt, Buzău, Vrancea, Bacău etc. Cu alte cuvinte, fie că privim către mereu înjuratul Sud, fie că ne sucim către Est, Sălajul rămâne în coada topului la rezultatele examenului de maturitate. Cel mai important examen din viața elevilor, oglinda anilor petrecuți în școală, dovada eficienței învățământului din județ.

Desigur, vinovați sunt și elevii pentru faptul că mulți dintre ei nu muncesc sau nu au condiții pentru asta, nu-și mai dau interesul, sunt apatici, rămân agățați de telefonul mobil și atunci când dorm. Cu toate acestea însă, mi-e greu să cred că elevii noștri sunt mai leneși și mai bătuți în cap decât cei din județele sus-amintite. Desigur, nu suntem ultimii pe țară, sub noi stau Teleorman, Giurgiu, Călărași și Ilfov, dacă asta vă dă un sentiment de liniște. Este inadmisibil să nu reușești, ca for de conducere a învățământului sălăjean, prin programele școlare, prin controale, prin metode specifice care, iată, la alții se dovedesc eficiente, să faci în așa fel încât poziția noastră în topul rezultatelor la Bac să nu mai fie una atât de rușinoasă. Lăsăm la o parte faptul că n-am avut niciun 10, în timp ce în țară au fost peste o sută de note de zece; nu asta este important, ci important este să facem ceva acum pentru ca acest rezultat să nu cumva să fie mai bun decât cel care va fi anul viitor.

Conducerea Inspectoratului Școlar – o instituție cu adânci reverberații staliniste, lipsită de orice utilitate și – iată – eficiență, scoate mereu în față rezultatele bune. Predomină comunicatele cu olimpicii noștri, cu festivalurile științei și ale desenelor pe asfalt. Nimic rău în asta, desigur, însă cu câțiva olimpici nu se face primăvară în statistici. Elevi pentru care avem toată stima și cu care ne mândrim, dar care oricum vor pleca din acest județ tot din această cauză, a lipsei de perspectivă și a politizării a tot ce mișcă în angrenajul conducerii instituțiilor din Sălaj, nu pot reduce tragismul situației. Este inadmisibil să avem licee cu zero candidați promovați. Este tragic să constați că sunt unități de învățământ unde au promovat patru elevi din 70. Oricât ai explica și justifica asta, nu te crede nimeni și niciun argument nu poate fi suficient de robust să îți ofere șansa de a mai rămâne la conducerea instituției care RĂSPUNDE de învățământul sălăjean. Nu poți dovedi absolut nimic în afară de faptul că ești o instituție incapabilă nu prin neprofesionalismul celor care lucrează acolo, ci prin cel al celor care conduc.

Pentru că degeaba avem dascăli buni, elevi care vor, învățători dedicați, inspectori care vor să-și facă treaba și să mai schimbe ceva în bine în acest proces de învățământ distrus literalmente de analfabeții care s-au perindat pe scaunul ministerului de resort și de slugărnicia celor de aici, care nu ies din cuvântul de partid niciodată, degeaba avem  ambiție, determinare dacă trăsura învățământului e condusă prost și ineficient dacă acolo sus, cineva nu-și face treaba așa cum trebuie.

Nu a auzit nimeni nimic, nicio scuză măcar, nicio explicație pentru această situație, nimeni nu a văzut niciun comunicat de presă referitor la această situație dramatică, pentru că acești oameni sunt suficient de aroganți și siguri pe ei încât consideră că nu este nevoie de așa ceva. Ba da, este nevoie. Suntem printre ultimii pe țară! Este necesară o schimbare nu doar a mentalității ci și a forței de implicare a celor care conduc învățământul din Sălaj. Iar dacă nu vreți, nu puteți sau sunteți forțați să nu faceți ceea ce trebuie făcut, din motive care pe noi pur și simplu nu ne interesează, atunci poate că a-i lăsa pe alții să facă toate aceste lucruri  nu ar fi cea mai proastă idee din câte aveți la îndemână în acest moment.

Leave a Comment