Norica si Monica

Magazin Salajean 22 ianuarie 2008 0

Au existat odata doua tinere magistrate, Norica si Monica. Amindoua absolvisera facultatea de Drept si au intrat in procuratura in mici orase muntenesti, prin deceniul opt al secolului trecut. Monica a traversat rutina acelor ani fara incidente. Norica a avut ghinion. Politia i-a adus pe unul Valerica drept faptas al unei infractiuni pe care n-o savirsise si, cum era justitia expeditiva, Norica i-a si obtinut condamnarea. Cind politia a gasit pe adevaratul faptas insa, Norica si-a aratat caracterul. Nu a mai facut proces, s-a multumit sa le schimbe datele de stare civila ca sa inlocuiasca in puscarie pe primul cu al doilea. Astfel a reparat o eroare judiciara (un om fusese condamnat pe nedrept) printr-un fals (a fost inlocuit la pedeapsa cu adevaratul faptas, caruia nu i-a mai facut nici un proces, incalcindu-i-se dreptul la aparare). Norica a luat un avertisment, ca si sub comunism se faceau controale si se respecta o aparenta de legalitate.

Anii 90-91 au gasit pe fetele noastre dind piept cu viata in posturi foarte diferite. Monica a refuzat sa faca dosare oamenilor nevinovati arestati de minerii chemati la Bucuresti de Ion Iliescu, pe care politia ii adusese la procuratura in loc sa ii puna in libertate. Alti colegi ai ei, precum dl. Cochinescu, care avea sa ajunga sef al Parchetului, au facut-o cu ambele miini. Norica a cunoscut o americanca, Patricia Long, care voia sa adopte un copil. Desi era inca procuror, deci reprezenta statul, Norica a ajutat-o si a stat in schimb trei luni in America la ea acasa.

In 1991 ambele eroine ale noastre au cam fost impinse la marginea procuraturii. Norica, pentru cazul Long. Noi sanctiuni, si a trebuit sa plece din magistratura. Monica, pentru ca a scos de sub acuzare pe multi din cei arestati ilegal de mineri si a facut si un raport contra colegilor ei care retinusera abuziv si anchetasera pe arestatii din Piata Universitatii. Aceia nu au fost niciodata sanctionati. Monica a plecat la studii la Central European University, unde a studiat cu Stephen Holmes, si alti mari juristi, si doi ani mai tirziu si-a luat diploma. Norica si-a trecut in CV ca a fost doctorand la Harvard la Kennedy School, in drept penal, desi Kennedy School nu da degree-uri in drept penal. A fost probabil la un seminar, si atit. Nu are diploma sa o arate.

Traseele celor doua merg de aici inainte in directii diferite. Norica intra in politica, fiind avocata, nimic nu o mai opreste. Mai intii in PNtCD. Cind acest partid nu mai prinde Parlamentul, in PNL. Monica devine un personaj favorit al Consiliului Europei, principala instanta politica a drepturilor omului din Europa. Procurori care sa lupte sa schimbe sistemul din interior sint rari, si Consiliul incepe sa lucreze cu Monica si in Romania, si in alte tari. Acest lucru ii face sa turbeze pe Cochinescu si altii ca el, ideea ca au pe cineva in interior, care raporteaza totul la Strasbourg. Sint anii in care justitia e tot mai plecata sub politic, se fac recursuri supreme in anulare la ordinul lui Iliescu din greu. Situatia devine de nesustinut, si in 1997 Monica Macovei se retrage complet din Parchet.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »