Noi de ce nu?

Magazin Salajean 27 octombrie 2006 0

Implinirea a 50 de ani de la Revolutia din Ungaria a fost comemorata nu numai la Budapesta, dar si la Bucuresti.

Presa romaneasca, de coloratura anticomunista indeosebi, a dedicat spatii ample evenimentelor de acum 50 de ani.

Cum sta bine insa unei prese de propaganda si agitatie, s-a insistat in chip tendentios si analfabet pe implicarea puterii comuniste de la Bucuresti in inabusirea Revolutiei maghiare, anticomunistii de serviciu gasind un nou prilej de a pune Romania alaturi de URRS in interesele unei agresiuni.

Sa lasam la o parte faptul ca relatia comunistilor de la Bucuresti cu evenimentele din Ungaria au fost mult mai complicate decat cred unii. Astfel, echipa lui Gheorghe Dej s-a dovedit atat de zeloasa in sprijinirea interventiei si din nevoia de a adormi banuielile Moscovei in ce priveste loialitatea lor. Gratie acestei aparente slugarnicii, s-a putut ajunge la acceptul Moscovei de retragere a trupelor sovietice din Romania, in 1958. Sigur, pretul platit a fost strivirea Revolutiei maghiare. E singurul exemplu insa din istorie de cinism al statelor? Marile Puteri occidentale au fost mai sentimentale cand au adoptat o pozitie de expectativa fata de interventia sovietica in Ungaria?

Sa observam, asadar, ca aniversarea Revolutiei din Ungaria n-a fost dublata de comemorarea evenimentelor corespunzatoare din Romania.

Chiar daca n-au avut proportiile din Ungaria, in Romania s-au petrecut miscari studentesti anticomuniste, ce nu pot fi reduse

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »