Nimic. Nimic serios

magazinsalajean 7 noiembrie 2012 4
Nimic. Nimic serios

La ce să ne aşteptăm în campania electorală? Evident, la nimic. La nimic serios. „Ofertele” prea multor candidaţi sunt penibile. Ale altora nu transmit nimic, în afară de ură. Multă ură. Şi ulei. Şi zahăr. Şi mulţi, mulţi bani. Din această perspectivă, ne aflăm în aceeaşi „paradigmă” simplistă, a luptei dintre bine şi rău. Ei sunt buni, ceilalţi sun răi. Demonizare reciprocă. De prea mulţi ani, partidele se află într-o campanie electorală permanentă. Fireşte, şi-au pierdut resorturile programatice. Sau, ca să fim mai exacţi, programele, proiectele, construcţiile nu mai interesează electoratul. Oare? Chiar nu mai contează decât modul în care se poate minţi (manipula) mai profitabil masa de electori? Penibilul ajunge la grotesc în cazul demonizării preşedintelui ales, la fel cum „cei buni” vorbesc despre „dreapta” ca şi cum până mai ieri nu au fost la guvernare. Aproape niciun candidat nu scoate un sunet despre necesitatea modificării Constituţiei, despre regionalizare, despre autonomia locală ş.a. Despre teme cu adevărat în sarcina unui parlamentar. Vor fi capabili, post 9 decembrie 2012, noii emanaţi ai patriei să dea un răspuns convingător, de pildă la întrebarea fundamentală, republică parlamentară sau republică prezidenţială? Nu prea cred. Bine ar fi să nu avem dreptate şi după 9 decembrie partidele parlamentare să iasă din chingile urii de clasă şi să înceapă să construiască cu adevărat o nouă Românie, dacă nu pentru ei, măcar pentru copiii lor. Mai clară, cu adevărat mai aproape de oameni, de românii care încă nu au plecat încotro văd cu ochii. Şi cât de cât predictibilă. Din păcate, scuze, repetăm truisme ordinare, încă nu am ieşit din zona politicii de gaşcă, a violenţei şi mediocrităţii publice, a lipsei de transparenţă etc. Să fim condamnaţi, pe termen lung, la o asemenea jalnică desfăşurare? Atâta vreme cât, printre multe altele de acest gen, treburile ţării nu sunt înţelese ca bună guvernare, ci cum să-ţi termini adversarul, nu ne aşteptăm la nimic. La nimic serios. Voi credeţi altfel?…

 

Daniel Sauca

Comentarii

comments

4 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 7 noiembrie 2012 at 02:55 - Reply

  de ce nu monarhie? Nu v-ati saturat de atata bine al republicii?

  • D-na Hosu 7 noiembrie 2012 at 21:59 - Reply

   Monarhie? Care ar fi diferenta in afara faptului ca nu am mai avea un presedinte ales? Oricum e nevoie de Parlament (iar noi, acum, campania pt Parlament o asteptam si potentialii membri ai acestuia ii criticam).
   Daca luam exemplul UK, regina si camera Lorzilor au rol decorativ. Prima camera a parlamentului poate oricand desfiinta casa regala.

 2. Frankenstein 7 noiembrie 2012 at 11:13 - Reply

  D-le Sauca inca nu a onceput campania electorala, de ce va grabiti sa supuneti analizei oferte electorale ce sunt doar simple presupuneri. Putintica rabdare, nu pentru ca nu ati avea dreptate, dar lasatii pe candidati sa-si prezinte oefertele si dupa aia le analizati. S-ar putea ca tocmai acest articol sa-i inspire pe unii, ca sunt destui candidati pe care nu prea ii duce capul.

 3. Anonim 20 noiembrie 2012 at 23:32 - Reply

  La fel cred

Lasa un Raspuns »