Nevroza la volan

Magazin Salajean 3 martie 2008 0

Despre politetea pe care o uita romanii acasa cand ies in trafic – iata o tema potrivita pentru o zi de luni, cand nervii sunt intinsi la maxim, cand pamantul parca uita si el sa se invarta si nici iarba nu vrea sa creasca. De obicei, inventivi in ale lexicului, romanii si-au adunat bagajul de politeturi sub deviza celor sapte ani de acasa, formula mai domestica si pe placul urechilor decat Codul bunelor maniere. In trafic, insa, acesti sapte ani de acasa sunt expediati rapid si nimeni nu mai vrea sa stie de ei. In trafic, fiecare este grabit sa-l muste de portbagaj pe soferul din fata lui, iar daca ajungeti prin zona Michelin si vreti sa circulati cu viteza legala, de la geamul masinilor care va depasesc veti zari fluturand doar pumni si antebrate goale. Nu credem ca posesorii de asemenea antebrate vor sa se faleasca cu musculatura a la Popeye marinarul, ci, mai degraba, ca s-au molipsit de la celalalt marinar, Basescu, mai autohton in limbaj si gesturi.

Suntem gata sa credem ca romanii ar sari la beregata, expulzandu-si nervii in plina strada, de indata ce li s-ar parea ca restul actorilor din trafic le-au luat o palma de carosabil ori i-au depasit indecent, accelerand cu cativa kilometri.

Ca vrem sau nu sa recunoastem, traficul a devenit un podium veritabil, pe care unii dintre noi tin sa defileze, arborand tinute din cele mai aparte. Si, ca un facut, aceste tinute includ neaparat un pachet de injurii bine slefuite, pentru ca, repetam, limbajul la romani e foarte flexibil si adaptabil. Asta in asemenea masura incat poti auzi orice, totul exemplificat si prin mimica si gestica, pentru ca nu cumva, vezi, Doamne, geamurile inchise ale autoturismelor sa impiedice mesajul sa ajunga la destinatar.

Nevroza generala, frustrarea ce refuleaza la volan cuprinde tot, de la pietoni la soferi, de la barbati la dame care se vor in rest blande si suave caniste garofite. Odata instalati in autoturisme, unii romani nu mai sunt acei oameni buni, ospitalieri, omenosi, cum le place sa apara in ochii lumii, sunt doar niste isterici care trebuie sa-si dovedeasca talentele de sofer oriunde si oricand: la semafor, in centrul orasului, la parcarile pe dreapta sau pe stanga Prefecturii salajene, pe ulitele de tara si, fireste, la drum intins.

Probabil, cultul personalitatii de sofer se transmite viral, altfel nu se explica numarul mare de cazuri de persoane care nu-si mai amintesc nimic de politete si rabdare cand urca la volan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »