Nesimtirea halatelor albe

Magazin Salajean 27 ianuarie 2009 0

Iar ne loveste drept in moalele capului modul unor medici de a se ocupa de pacienti in spitalele din Romania. De aceasta data, cazul batranului ce a murit dupa patru ore de plimbari intre sectiile spitalului din Slatina socheaza prin neprofesionalismul, indolenta si nesimtirea celor ce s-au ocupat de el. Inainte sa ne apucam sa comentam situatia, merita sa subliniem ca acest domn Lazarescu se intalneste si in Salaj, si in Constanta, si in Cluj, si in Timisoara, nu doar in Slatina. Sistemul sanitar din tara este putred, dar nu neaparat din pricina infrastructurii, cat mai ales prin multimea doctorilor care au uitat ca menirea lor este sa salveze vieti si nu sa dea din coate si sa-si paseze responsabilitatile ca la ping pong, cand ti-e lumea mai draga.

Ce s-a intamplat la Slatina este socant tocmai pentru faptul ca batranul adus de ambulamta fusese gasit slabit, nemancat de trei zile si intr-o stare in care acordarea de ajutor medical era imperativa. In loc sa-si faca datoria, medicii i-au luat tensiunea si au preferat sa se intereseze daca omul are sau nu asigurare medicala, de parca bucata aia de hartie ii dadea dreptul la viata sau nu. Cat de stupid si cat de anormal este un asemenea comportament, si cand isi vor aminti doctorii de juramantul lui Hipocrate? Pana dincolo de ce limite se va mai trece in ceea ce priveste activitatea din spitalele din Romania? Ca sa nu vorbim de nepasarea cu care unii medici de la Urgenta lasa pacientii sa astepte in scaun minute in sir, in timp ce ei stau la o barfa mica cu vreun coleg dupa draperiile de plastic. Sau de cazurile din ultimele zile, cand o femeie din Bihor a nascut un copil cu doua capete, din cauza ca medicul ce i-a supravegheat sarcina vazuse la ecograf ca femeia are in pantece gemeni. Sau de alta femeie, din Constanta, caruia medicul i-a smuls copilul din corp cu forcepsul, cauzandu-i bebelusului leziuni atat de grave incat a fost notat la nastere cu nota 1.

Pana unde trebuie sa se ajunga, si cati pacienti mai trebuie sa sufere tocmai din vina celor din partea carora asteapta ajutor? Si cata incredere mai pot avea romanii in sistemul sanitar? Chiar si increderea in medicii care isi fac cu adevarat datoria risca sa se spulbere in vant din caza acestor halate albe care improasca tot cu noroi si lasa pete chiar si pe activitatea colegilor lor.

Pe de alta parte, cum pot fi cei din conducerea Colegiului Medicilor la randul lor nesimtiti pana-n panzele halatelor albe spunand ca demiterea vinovatilor este o sanctiune prea grava pentru moartea unui om? Si cum pot acesti medici sa ceara majorari salariale, cand ei isi paseaza responsabilitatile mai ceva ca mingea de baschet? Probabil, in opinia lor, viata a ajuns sa valoreze cat o capatana de varza in Kaufland si in rest nimic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »