Municipiul pe gustul miticilor

Magazin Salajean 2 noiembrie 2006 0

Nu stiu cati dintre voi, cititorii zalauani, ati avut posibilitatea sa rasfoiti paginile revistei Capital, in care analistii de acolo au prezentat un studiu despre cele mai locuibile orase din tara. Evident, titlul sare in ochi, de aia e titlu si de aia e jurnalism, iar primul lucru pe care l-am facut a fost acela de a cauta, in topul celor 50 de orase prietenoase din tara, Zalaul. E acolo, fratilor si e chiar pe la mijlocul listei, pe locul 21. Totusi, anumite aspecte ale modului in care a fost facuta analiza, care a dat nastere top-ului respectiv, m-au cam pus pe ganduri. Ok, e normal ca inaintea Zalalui sa regasim orase ca Timisoara, Cluj, Arad etc, acestea fiind centre care au fost si vor ramane reprezentative pentru Romania. Pe de alta parte, sa pui Zalaul in fata unor orase ca Alba Iulia, Deva si Baia Mare, mi se pare un pic cam fortat.

Ce inseamna oras prietenos in opinia celor care au facut materialul? Un oras in care te simti bine, din toate punctele de vedere. Un oras in care ai un loc de munca placut, bine platit, cu colegi si sefi care te respecta. Un oras in care sa poti petrece timpul liber, alegand intre zeci si zeci de posibilitati. Un oras cu un centru bibliotecar, pentru cei care se culca cu cartea sub capete. Un oras in care sa-ti poti face cumparaturile zilnice sau saptamanale, in conditii civilizate. Sa ai parte de liniste in casa, sa ai unde-ti parca masina si sa nu te streseze ziua de maine, care va fi, probabil, la fel de cenusie, ca cea care tocmai a trecut.

Zalaul – un oras in care se sapa in stanga si in dreapta, de luni si luni bune, parca se cauta aur prin canalizari. Municipiul in care mergi sa imprumuti o carte buna de citit, la Casa de Moda. Unde la Casa de Cultura dai peste delfinari, care-ti sufla si bruma de bani din buzunare. Unde, in locuinte situate in zona centrala, faci caca in fose septice. Un oras in care bantui cu prietenii prin baruri. Sau mergi la o punga de samanta la Sala Sporturilor. Orasul in care majoritatea face naveta intre serviciu si casa. Un municipiu in care saptamanal te anunta ca se ia apa. Municipiul unde omul de rand, hai s-o spunem pe sleau, proletarul, este cel mai prost platit din tara. Unde magnatii isi construiesc vile de cartiere, dupa care administratia locala le face drumuri. Nu mai zic nimic, desi simt ca ma inec.

Cum poti totusi reusi intr-un astfel de oras, astfel incat sa te simti bine in pielea ta si singurul tau gand cu privire la ziua de maine sa fie cel de deschidere a unui nou cont, in care sa-ti bagi profiturile? Degeaba, cu toate studiile superioare aduse aici, ele nu te invata cu nimic, doar te ajuta sa-ti pastrezi un loc de munca, unde hotaratoare este fituica de diploma care atesta ce faci. Poate ar fi nevoie de o facultate unde sa te invete cum sa devii un om fara scrupule, cum sa te invarti dupa puterea politica, cum sa pupi in dos persoanele care vor avea de dat o mana de ajutor in catararea spre culmile bunastarii si cum sa storci si ultima picatura de sudoare, atat de la angajati, cat si de la prieteni.

In rest, n-am nimic, serios, cu Zalaul. Daca am trecut cu vederea vreun aspect negativ al urbei, luati-o ca lucru pozitiv. Te iubim Zalau asa cum esti si cum nu vei fi niciodata!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »