Masurile isteriei

Magazin Salajean 20 februarie 2009 0

Televiziunile din dupa-amiaza de vineri, 13 februarie 2009 s-au grabit sa porecleasca intimplarea de la Banca Transilvania din Cluj jaf armat. Prin raportare la ce inseamna de-adevaratelea un jaf armat, porecla mi s-a parut nitel exagerata. Cum nitel exagerata mi s-a parut si zarva creata tot de televiziuni in jurul incidentului, prin aspectele sale mai degraba o sueta, decit un jaf armat.

Ca televiziunile au procedat astfel nu mai mira. Mai ales televiziunile de stiri, fortate sa emita 24 din 24 de ore in flux continuu, cauta disperate senzationalul chiar si acolo unde acesta nu e.

Ce m-a mirat a fost insa reactia autoritatilor.

Repetind in chip halucinant comportamentul din cazul armelor de la Ciorogirla, Politia a ridicat baraje pe strazile din Cluj in cautarea faptuitorilor pititi in masina. Dincolo de prostia procedurii (cine pune la cale o astfel de lovitura nu se apuca sa se plimbe pe strazi cu automobilul), actiunea Politiei n-a facut decit sa contribuie la exagerarea intimplarii.

N-a trecut mult si in spatiul public si-a facut aparitia Ministerul Administratiei si Internelor, Dan Nica.

Storcind din intimplarea de la Cluj un moment de zguduire nationala, domnia sa a anuntat o serie de masuri pentru ca astfel de cazuri sa nu se mai repete.

I-a succedat insusi premierul Romaniei, amuzantul domn Emil Boc.

Premierul s-a infipt pe tocuri, s-a inaltat putin pentru a parea mea barbat de stat si a proclamat drept prioritatea prioritatilor pentru Guvernul Romaniei, Siguranta Cetateanului.

Sa lasam deoparte amanuntul, mai mult decit hazliu, ca in nici doua luni, de cind s-a mutat in Palatul Victoria, Emil Boc a mai proclamat drept numarul unu a Guvernului alte cinci prioritati.

Sa ne oprim nitel asupra reactiei sale si a Ministerului de Interne la intimplarea de la Cluj.

O masura de ordin general trebuie sa vizeze un fenomen si nu un fapt.

Pentru a lua masuri la nivel national in genul celor amintite de Dan Nica, trebuie sa vezi mai intii daca incidentul de la Cluj se inscrie intr-un fenomen sau e pur si simplu o intimplare.

Abia cind, pe baza unor date de la nivelul intregii tari, ajungi, sa-i zicem, la concluzia ca in ultimul timp a crescut in mod alarmant cazurile de jaf cu arma in mina, iei masurile care se cuvin.

La noi insa, in ultima vreme s-a incetatenit practica masurilor spectaculoase luate nu in urma unei studieri a realitatii, ci in urma privitului la televizor.

Astfel de masuri au fost luate dupa un incident intr-o scoala, dupa scandalul Gorbunov, dupa taraboiul de la Slatina.

Toate au creat isterii trecatoare la televizor. Si isteriei trecatoare de la televizor ii corespund masuri isterice.

Si la fel de trecatoare!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »