Marea greva fara ecou

Magazin Salajean 3 iunie 2010 0

Ceea ce sindicalistii din sistemul public anuntau ca va fi o miscare fara precedent pentru Romania s-a dovedit a fi un fas. Din cei peste un milion de bugetari care s-au anuntat dispusi sa aduca tara in incremenire, vreo 350.000 s-au tinut de cuvant. Si doar pentru doua zile. Cei mai dezorientati au fost profesorii, care s-au ratacit intre greva, orele de curs si bacalaureat, in ciuda galagiei pe care au facut-o imediat ce au aflat ca salariile le vor fi diminuate, iar unii isi vor pierde slujbele. Cadrele didactice au actionat dupa cum le-au dictat teama, interesul sau constiinta. Asa ca mare parte s-au prezentat la scoala si au tinut orele de curs, iar bacul a decurs normal.

Nici lucratorii din deconcentrate nu au facut front comun, desi masurile de austeritate anuntate de Guvern ii vizau de la mic la mare. Constienti ca daca intrerup activitatea nu-si vor lua salariile pe zilele de greva, cei mai multi salariati din institutiile publice au acceptat situatia cu capul plecat. Nici sindicalistii mai… determinati nu au reusit sa se tina pe pozitii prea mult. Asa se face ca greva generala pe durata nelimitata, acolo unde a inceput, s-a incheiat dupa abia doua zile. Indemnul la solidaritate al liderilor sindicali a palit in fata fricii functionarilor ca isi vor pierde serviciul. Lucru care oricum se va intampla din prima zi a anului viitor, indiferent de amploarea protestelor.

Mai marii sindicali arata cu degetul inspre sefii deconcentratelor, pe care ii acuza ca au exercitat presiuni asupra angajatilor.

In cele doua zile de greva generala, guvernantii au ramas reci in fata suferintei expuse a bugetarilor. Cu doua zile taiate de pe statul de plata, amenintati cu demiterea si ignorati de mai marii de la Bucuresti, bugetarii au batut in retragere. Zic ca nu au pierdut batalia si sa greva este doar suspendata, iar nu anulata. Adica protestele vor fi reluate in momentul in care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru masurile de austeritate propuse si se va vota motiunea de cenzura a partidelor politice din opozitie.

Ce sanse de izbanda ar putea avea o noua greva, daca privim la rezultatele celei de la inceputul acestei saptamani? In adancul sufletelor lor, functionarii sunt constienti ca se lupta cu morile de vant si ca nu au decat sa accepte reducerea salariilor cu 25 de procente si sa tina pumnii stransi sa nu se regaseasca in lista disponibilizatilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »