Mana slaba a Justitiei

Magazin Salajean 24 februarie 2009 0

Hai sa ne agatam iar de seria infractorilor asupra carora s-a facut atata tam-tam in ultimele saptamani, numai ca in loc sa ne minunam de felul in care criza economica a declansat spargeri si omoruri in toata lumea, sapam putin mai adanc in propria ograda sa vedem ce gasim. Si este interesant cand sapi si descoperi o noua veriga slaba in lantul care ar trebui sa-i tina prinsi pe infractori, astfel incat sa nu iasa atat de usor dupa gratii indata ce dovedesc vreo doua luni de buna purtare. Zic asta, intrucat doua luni de buna purtare la rece sunt urmate afara de cateva infractiuni calde si foarte calde, de nu stim dupa aceea cum sa focalizam mai bine pe ei si sa-i varam din nou la rece, pentru cumintenie. Din pacate, veriga slaba pe care am descoperit-o este in curtea Justitiei. Cat de absurd poate gandi Mama Justitie, incat sa permita trecerea ca prin branza unor insi cat se poate de dubiosi, cu antecedente penale, dar pe care stimabilii judecatori ii considera ca nefiind pericol public? Cum poate fi o judecata atat de stramba si care este verticalitatea celor care iau aceste decizii? Si ca sa restrangem ograda, va spunem ca asemenea lucrari se intampla si in Salaj.

La finalul anului trecut, politistii au prins un grup de opt tineri ce au talharit un om, pe domeniul public. Acum, acestia sunt judecati in stare de libertate, din cauza ca, vezi, Doamne, judecatorii salajeni nu considera ca sunt un pericol public. Ba chiar iti trantesc legea in fata si sustin ca exista prezumtia de nevinovatie. Ca tinerii nu vor mai face rele. Ca nu erau constienti de gravitatea faptei. Carevasazica, mergem pe ideea ca, daca nu erau constienti de gavitatea faptei, acum inteleg cum stau lucrurile si vor fi sfinti de cuminti. Daca asa se petrece treaba, atunci cum de toti cei care dovedesc doua, trei luni buna purtare dupa gratii, se intorc si dau in cap primului iesit in cale de cum paseasc pe poarta Mititicii?

Ne zburzuluim apoi si facem caz pe subiect, cand, de fapt, ar trebui sa ne legam de veriga slaba din sistem. Cat timp se va dovedi o asemenmea permisivitate din partea Justitiei, nici nu e de mirare ca politistii nu reusesc sa-i prinda pe toti cei care nu fac casa buna cu legea. Probabil, in loc sa se ocupe de cazurile noi, jumatate din politisti sunt axati pe repetabilele cazuri vechi. Ca asa e la noi, vechi, dar bun(e).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »