Maimuta coborata din copac

Magazin Salajean 7 iunie 2010 0

Pentru ca se urla neincetat ca vrem teatru si acte de cultura. Pentru ca multi s-au aratat indignati cand s-a inchis Cinema Scala. Pentru ca tinem mortis sa fim in rand cu lumea. Pentru ca, daca unii au, de ce sa nu avem si noi? Pentru ca, daca la altii se poate, de ce sa nu putem si noi? Cam asa trece glorios seria motivelor pentru care a fost deschis Cinematograful Silvania in incinta Casei de Cultura a Sindicatelor din Zalau, in aceasta primavara, initiativa fiind una demna de toata lauda.

Din pacate, zalauanii o privesc cu ochii larg deschisi doar pe hartie sau cand o aud povestita la un tap de bere, pe terasa. In rest, sala de spectacol e goala. Cei 20, 30 sau 50 de oameni care se aduna in zilele cand se fac proiectii de filme sunt putini fata de ceea ca ma asteptam sa vad, macar acum, macar la acest gest frumos de a aduce cultura in municipiu.

Desi, pe de alta parte, nu ar fi trebuit sa ma incarc cu marile sperante si sa cred in puterea zalauanilor de a zbura pe aripile filmului, tinand seama de prestatia de care am parte din partea publicului mai totdeauna cand sala se umple la un spectacol in trend si cu nume mari pe afis. Mai mereu, calitatea interpretarii actorilor are ca oponent atitudinea jegoasa a acelei parti din public care nu se dezminte, care savureaza la maxim gesturile triviale facute de insii cufundati in scaune si care-si spun spectatori.

Acea parte din public care traieste propriu zis din glumele cretine si deplasate pe care le scoate, care mesteca pufuleti, rontaie seminte, grohaie intre replicile actorilor si bate din palme isteric cand vad piciorul gol al unei actrite. Pentru ei, personajele si dialogul lor nu exista, iar ceea ce functioneaza pe scena (imi pare rau de termenul tehnic pe care il folosesc) e doar o realitate pe care o impestriteaza ei insisi, de la sine citire, cu vulgaritati ce se pot masura cu metrul.

Un astfel de public nu merita nimic. Cel putin, nu intr-o sala de spectacol, unde atitudinea lui e de-o calitate nula. I se poate da orice care tine de bautul berii, mancatul micilor in imbacseli de fum si chioraieli de burdihane, dar nici aici sa nu aveti pretentia sa vedeti dram de civilizatie. Nu va asteptati sa gasiti resturile puse in tomberon, intrucat veti fi dezamagiti cand le veti vedea imprastiate in iarba.

Nu megeti la plimbare prin padure cu ideea de a prinde sunetul naturii, ca veti fi doborati de ritmuri de manele. De altfel, nu iesiti din casa cu gandul ca suntem un oras de civilizati. Realitatea e mult sub ceea ce aveti in minte, iar exemplele ca acei 7 ani de acasa cu care ne-au inzestrat parintii sunt pe cale de disparitie sunt lipite de unii din noi ca timbrul de scrisoare.

Noroc ca gradina zoologica e mare, iar oamenii de stiinta cauta mereu noi specii. Nu exclud sa gaseasca un soi nou de maimuta bipeda, ce traieste cu fast food, se adapa cu bere, are un picior blocat mereu pe pedala de acceleratie si poarte articula cateva cuvinte. Injuraturi la adresa celorlalti, fireste.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »