Mai avem nevoie si de iarba

Magazin Salajean 9 septembrie 2011 0

Meciul de fotbal dintre Romania si Franta ne-a demonstrat din nou ca suntem cei mai tari la dat cu bata in balta. Facem si noi – in sfarsit! – un stadion civilizat si de-a dreptul impresionant, modern, chiar placut si primitor, unde parca romanii aratau mai europeni, mai frumosi si mai optimisti dar nu ne putem abtine sa nu ne impotmolim la mal.

Unii stiu sa-si vanda si ce nu au iar noi nu putem sa ne vindem inteligent sau sa ne imbunatatim imaginea tarii nici dupa ce cheltuim sute de milioane de euro. Exact ca in cazul Pasajului Basarab: constructie grandioasa a carei imagine a fost compromisa de asfaltul care a plecat odata cu rotile masinilor chiar de a doua zi dupa inaugurare. As mai adauga, pastrand proportiile, si o modernizare a unei piete care transforma Zalaul in Venetia, dar asta numai pentru a le aminti unora ca ce-si doresc s-ar putea sa li se intample. De fapt, nu suntem noi toti niste manageri prosti. Foarte multi romani au deprins demult legile pietei, ale managementului si ale marketing-ului dar, din pacate, nu au scapat de 20 de ani de cele cateva mere stricate din soiul secretar judetean de partid sau UTC.

Gazonul noului stadion national a fost – si inca este – o rusine nationala. La orice alunecare sau chiar la un pas mai voios al jucatorilor sareau brazde mari de iarba cu patura de nisip aferenta cu tot! Ce nu inteleg secretarii judeteni de partid ajunsi primari sau manageri este ca in transmisia televizata a unui meci de fotbal 99% din timp camerele de luat vederi incadreaza dreptunghiul verde, nu tribunele. Terenul, care reprezinta a 2000-a parte sau aproximativ 4% din investitia intr-un stadion face 99% din promovarea acestuia.

Arena Nationala, investitie de 234 de milioane de euro, ar fi trebuit sa fie inaugurata pe 10 august, cu un meci amical intre reprezentativa Romaniei si cea a Argentinei, insa partida a fost anulata. Acum ma intreb cum s-ar fi putut juca acel meci in urma cu o luna daca nici acum “nu s-a prins radacina firului de iarba”? Cineva a mintit atunci ori acum. Acel cineva a mai spus ca “nu a plouat destul”. Deducem ca in 10 august plouase destul, radacina era prinsa dar intre timp s-a razgindit ca la Pitesti si a mai cerut niste ploaie. Ma mai intreb si daca nu cumva anularea aceea avea legatura tot cu gazonul? La ce valoare de piata au jucatorii argentinieni n-ar fi de mirare sa fi fost protejati de accidentarile iminente in cazul jocului pe campul cu cartofi proaspat scosi, asa cum arata terenul nostru la pauza si la final.

Executantul esecului de la inaugurarea noii arene este firma Gama Verde SRL, din Focsani, patronata de specialistul numarul 1 al Romaniei in materie de gazon de fotbal, Adrian Oprisan, fratele baronului PSD de Vrancea, Marian Oprisan. Fratele mai are pe constiinta un teren distrus complet inaintea unui meci-cheie al Romaniei, cel din 2003, cand am pierdut in fata Danemarcei cu 2-5. Atunci s-a jucat pe nisip direct ca sa nu se impiedice fotbalistii in halcile de gazon. Deducem din nou cat de independent este dom doctor Sorin daca a riscat si a reusit sa compromita imaginea Romaniei in presa europeana chiar la inaugurarea unui stadion frumos si unic pentru tara noastra dand lucrarea aceleiasi firme de partid.

Pesimistul domn doctor, posibil viitor presedinte dupa mintea unora, adauga ca se astepta sa fie chiar mai rau. Asta o fi chiar baza doctrinelor politice romanesti. Sa mergi constient pe varianta gresita, sa faci lucrurile gresit, sa poti spune “dupa noi potopul” si apoi sa te minunezi ca tarisoara n-a murit de tot si ca mai da putin din coada ca pestele pe uscat. Imi imaginez fata surprinsa a fostului prim-ministru Tariceanu in fiecare dimineata in care constata ca Romania nu a crapat ca Grecia, desi el a cheltuit in nestire si a creat un deficit bugetar istoric de imens, sau pe cea a prim-ministrului Boc cand vede cate firme mici si mijlocii se incapataneaza sa nu dea faliment desi le-a lovit in plin cu impozitul forfetar iar acum cu executarile silite de a doua zi dupa scadenta datoriilor la buget. Iar noi sa ne tot minunam de ce ne merge rau si de ce nu ne suporta nimeni in Europa dar sa-l tot schimbam pe Dr. Jekyll cu Mr. Hyde si sa punem pe un stadion pentru meciuri europene gazon de peluza de vila de neam prost al tranzitiei de la comunism la nimic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »