Magia umilintelor

Magazin Salajean 23 decembrie 2010 0

Anul acesta, magia sarbatorilor aduce in casele romanilor mult mai multa umilinta decat s-ar fi gandit ei vreodata. Veniturile extrem de scazute de care dispun fac din cel mai asteptat praznic al anului o povara, caci criza le-a adus celor mai multi disponibilizari, somaj ori diminuari salariale.

Potrivit unui studiu recent, realizat la nivel national, doua treimi din romani sustin ca bugetul familiei pentru sarbatoarea Nasterii Domnului a fost profund afectat de criza, iar aproape jumatate din cei chestionati abia daca si-a pus deoparte pentru cheltuielile de Craciun 4 milioane de lei vechi, cu mult sub necesarul unei familii pentru masa de Craciun, pentru brad si pentru cadouri. Sondajul mai arata ca anul acesta 50,5 la suta dintre romani vor impodobi un brad natural, in timp ce 41,4 la suta vor avea in casele lor brad artificial.

Obisnuit sa plece capul in orice situatie, sa accepte greutatile, sa spuna mai rau sa nu fie!, romanul nostru se strecoara cumva-cumva si printre aceste sarbatori de criza. Neavand de ales, isi face lista de cumparaturi, mult mai subtire decat in anii trecuti si se limiteaza doar la strictul necesar; inchide ochii la delicatesuri, bauturi, ori prajituri pentru a pregati un meniu cu care doar se va amagi. Dar, spre mare lui dezamagire, pentru ca Romania va fi vesnic tara tuturor posibilitatilor, omul nostru va constata ca umilintele la care este supus de aceste sarbatori nu s-au sfarsit, realizand ca putinii bani pe care i-a pus deoparte pentru masa de Craciun i-au fost …furati de comercianti.

In cosul de cumparaturi romanul se poate trezi cu cel putin trei-patru produse alterate, in ciuda etichetei sfidatoare cu termen valabil de garantie. Fie pentru ca unii nu sunt grijulii in ce priveste depozitarea marfurilor, fie pentru ca altii amesteca produse mai vechi, intre cele proaspete, pentru a se scapa de ele.

Pentru unii comercianti, sarbatorile sunt cel mai bun prilej de a-si scoate parleala pentru intregul an, nepasandu-le de felul cum se uita romanul la fiecare leu scos din buzunar. Nu stim cum le vor tihni sarbatorile acelora care fac astfel de lucruri. Probabil daca nu se tem de lege, daca nu tin cont de dreptatea oamenilor, nu cred nici in Dumnezeu si nici nu prea le pasa de adevaratul Craciun. Spre deosebire de ei, cei furati si umiliti se vor multumi cu putin, si poate cu rau, aducandu-si aminte de drumul si primirea pe care a avut-o Mantuitorul in Bethleem.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »