Limbutia, sportul preferat la romani

Magazin Salajean 29 octombrie 2007 0

Motto: Exista exemple extreme despre felul in care palavragitul continuu poate sufoca gandirea. Vorbind neintrerupt, torential, ne cream un vid in cap si ne curatam adancurile de orice rest de judecata. (Hannes Stein, Cum m-am lasat de gandit – Nemira, 2007)

In urma cu mai muti ani, in Romania s-a dat startul sezonului de talk-show-uri. Peste timp, totul s-a transformat intr-un adevarat sport national, talk-show-ul fiind deja, cu certitudine, o specialitate romaneasca, adanc inradacinata in mintea si interesul romanilor. Sincer, pana in prezent, nu am remarcat nicaieri atata placere pentru vorbarie, atata prostie etalata cu generozitate pe sticla sau in eter, atata interes pentru subiecte care n-ar merita nici macar o privire, daramite ore intregi de chin in fata televizorului, si asta pentru a asculta tot soiul de discutii absolut aberante.

Se vede treaba ca televiziunile se stimuleaza reciproc, se bat sa aleaga subiectele cele mai stupide (a se intelege senzationale), concurenta care duce, de cele mai multe ori, la forme aberante, ridicole si, mai ales, grotesti. Pentru a nu fi acuzat ca vorbesc prostii, am accesat cateva site-uri ale televiziunilor de profil, extragand de acolo cateva exemple din ceea ce s-a putut vedea, luna aceasta, la talk-show-uri. Desigur, titlurile pe care le reproduc sunt cele transmise de emisiunile respective: Se insoara Tintareanu Jr.; Un roman isi castiga existenta in Italia asistand la moartea bolnavilor de cancer; Basescu loveste; Basescu inghite galusca; Basescu s-a inecat cu sprit; Tariceanu… la pamant, Prigoana Jr., vedeta inainte de a se naste; Bataia ramane rupta din rai?; Exista o specie de papagali homosexuali; Violata in fiecare noapte in propria casa; Astazi, avocata disparuta, Elodia Dinescu, implineste 39 de ani; Se pregateste fraudarea alegerilor; Nepotul lui Nicolae Ceausescu: dezvaluiri uiluitoare!; Silviu Prigoana nu vrea sa o gaseasca pe Elodia; Irinel si Monica au vieti paralele?; A nascut Prigoana! Marius Tuca revine etc. Ati obosit? Daca nu, mai am la purtator alte cateva sute de mostre de talk-show-uri, insa am sentimenul ca trebuie sa ma opresc aici. Cel putin din respect pentru cei care stiu ce inseamna sa-ti ocupi timpul cu cititul unei carti. In rest, ignoranta, aroganta, minciuna, desuetudine, prostie, mizerie, decrepitudine, subcultura, oligofrenie… Scuze, dar incepe sa mi se faca rau. Apropo, talk-show-urile amintite mai sus s-au derulat pe sticla celor de la B1TV, National TV, OTV, Antena 3 si Antena 2. Acestora le multumim pentru faptul ca, macar unii dintre noi, am reusit sa intelegem in ce fel de lume traim.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »