Legea impotriva baligii

Magazin Salajean 12 martie 2007 0

Senatorii nostri au aprobat, recent, un proiect de lege prin care proprietarii animalelelor de tractiune care circula pe drumurile publice trebuie sa asigure purtarea de catre animale a unui dispozitiv special care preintampina imprastierea excrementelor pe partea carosabila a drumului public. Totul s-a petrecut intr-o atmosfera placuta, in rasetele senatorilor, de parca mai marii nostri au uitat cum e cu baliga de pe drumuri. Da, nici nu putea fi altfel, doar de atata stat prin saloanele luxoase din Bucuresti sau cu ocazia plimbarilor cu limuzinele prin centrul capitalei, cam ai tendinta sa uiti de carute, animale si cadourile pe care acestea ti le lasa pe mijlocul drumului.

Ei, vrand-nevrand, revin la unul dintre subiectele mele preferate, si anume la cel al starii drumurilor publice din Salaj si la traficul ingreunat pe acestea, din cauza cirezilor si a carutelor. Sa nu uitam ca si impotriva carutasilor a aparut ceva lege, cum ca nu au ce cauta pe drumurile nationale, pentru ca altfel risca sa-si piarda atelajele, dar, sincer, nu am prea auzit de carute confiscate de catre politistii salajeni pentru aceasta contraventie.

Un lunga mea viata de navetist pe ruta Jibou-Zalau, cutreierand pe urma cam tot Salajul, m-am strecurat de multe ori printre cirezi de vite, turme de oi, ciobani si oieri, am evitat sute de carute nesemnalizate corespunzator, si biciclisti, si oameni beti care circulau alandala pe drumurile publice. Am derapat de mai multe ori pe baliga proaspata, de aia verde si zemoasa, de mi-a improscat masina pana pe capota, de-mi trebuia apoi rabdare, tutun si apa cu lamaie impotriva gretii, s-o dau jos de pe caroserie cu jet de apa. In fine, dupa ani si ani de slalom printre toate cele, vine, in sfarsit, un senator maghiar cu acest proiect, care doar prin simplul fapt ca va exista, va aduce, poate, ordine pe drumurile publice.

Si sa nu credeti ca acest saculet montat pe fundul animalului ca sa faca caca in el este ceva nou. Revenim, de fapt, la civilizatia din anii @60, vorbesc de civilizatia din Ardeal, cand purtarea unor asemenea dispozitive era obligatorie. Dar, pe atunci, bunul simt care domnea in mai toate mediile romanesti era ceva absolut normal, fiind, de fapt, o prelungire a educatiei sanatoase pe care o primeai in familie si la scoala. De fapt, la noi totul se cam duce de rapa, in hohotele de ras ale parlamentarilor. Figuri obscure dormitand pe scaunele moi, scobindu-se in nas sau citind presa in timpul sedintelor – cam acestia sunt cei care ne reprezinta interesele. Oameni care uita de unde au pornit, precum Maria cea emancipata cu fardurile si rujul de la oras, care ajunge inapoi in gospodaria parinteasca si nu mai stie ce-i aia grebla, doar dupa ce a calcat pe ea, iar manerul i-a tras una in freza coafata la 500 mii de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »