La şcoală, dar unde?!

Mihaela Oprea 24 septembrie 2012 1
La şcoală, dar unde?!

Nu este niciun secret că mulţi dintre adolescenţi, mai ales cei de liceu, îşi petrec o bună parte din cursurile şcolare prin baruri şi cârciumi. Cum a început şcoala, cum trag chiuliul pentru a se întâlni cu gaşca prin localurile din oraş. Nu mai contează absenţa în catalog. În cazurile fericite, pentru ei, chiar profesorul i-a învoit să meargă… te miri unde au cerut elevii liber de la oră.

Nu mai contează absenţa în catalog pentru că oricum părinţii nu vor afla. Imediat fac rost de o scutire de la medicul de familie, dacă nu de una originală, atunci de una falsă, că doar încă se poartă. În unele situaţii, nici chiar părinţii nu trag la răspundere odraselele pentru faptul că adună necontenit absenţe nemotivate. Lipsa de interes sau prea multa libertate de alegere acordată tinerilor duce la creşterea absenteismului şcolar. Numai în anul trecut, prin judeţul nostru, înregistrau elevii într-o lună câte aproximativ 80.000 de absenţe, dintre care mai bine de jumătate fiind nemotivate.

S-au implementat acele programe infomatice pentru urmărirea online a situaţiei şcolare a elevilor. Catalogul electronic a fost în vogă la vremea lui, însă de atunci nu a mai auzit nimeni să mai aplice alte şcoli sau liceu pentru acesta. Aşa aveau şi părinţii posibilitatea să vadă oricând şi la orice oră ce fac copiii lor care stau cuminţi şi învaţă la şcoală.

Un alt aspect este ora de la care îşi permit aceşti tineri să chiulească. De regulă, sunt orele susţinute de profesorii care nu reuşesc să se impună în faţa lor. Sunt dascăli care nu ştiu să pună piciorul în pragul sălii de clasă şi să-i lase încă un an în bănci pe acei care habar nu au ce materie studiază la ora lor. În alte cazuri, sunt profesori prea firavi, care în încercarea de a atrage copii către şcoală, către ora lor, dau greu permiţându-le acestora prea multe.

În timp ce unii îi lasă să plece de la ore, alţii desfăşoară acţiuni pentru aducerea acestora înapoi în sălile de clasă. Poliţiştii de ordine publică fac periodic controale pentru depistarea chiulangiilor. Sunt căutaţi oriunde s-ar putea ascunde numai de plăcerea de a lipsi de la şcoală. Şi când sunt traşi la răspundere de oamenii legii, bravează şi spun că este dreptul lor unde îşi petrec cursurile şcolare: pe străzi, prin baruri, prin parcuri, oriunde numai la şcoală nu.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. anonim 24 septembrie 2012 at 09:52 - Reply

    Multi parinti nu au habar ce fac copii lor elevi,dupa ce pleaca de acasa.In timpul zilei,cind ar trebui sa faca scoala,multi,ba chiar prea multi,elevi stau prin baruri ;beau,fumeaza si cheltuiesc banii parintilor la aparate.Ar trebui ca politia locala sa faca razii mai dese si pe elevii care sunt gasiti mai des prin astfel de locuri sa-i propuna pentru exmatriculare.Ar trebui sa se urmareasca,chiar de catre politie,propunerile de exmatriculare pentru ca,in acest fel,directorii de scoli vot fi obligati sa ia masurile respective.Concomitent trebui anuntati si parintii pentru ca si ei sa ia unele masuri.Cred ca astfel,chiar daca nu s-ar elimina fenomenul,s-ar diminua semnificativ si actele antisociale pe care le infaptuiesc unii dintre acesti copii.Cred ca nici pentru scoli nu ar fi o pierdere mare,in conditiile in care s-ar intari semnificativ disciplina scolara Pentru societate nici atit deoarece ea nu are nevoie de rebuturi umane cum ar putea deveni multi dintre ei.

Lasa un Raspuns »