La extremitatea deontologiei profesionale

Magazin Salajean 12 septembrie 2011 0

Cred ca sunt in asentimentul majoritatii parintilor cand spun ca CNA ar trebui sa oblige televiziunile sa marcheze buletinele de stiri ca emisiuni interzise copiilor sub 15-18 ani. Exact ca in cazul filmele cu caracter pornografic ori de groaza.

Daca bine imi aduc aminte, in urma cu cativa ani, Consiliul National al Audiovizualului s-a opus impunerii unei proportii egale intre stirile pozitive si cele negative impregnate in buletinele de stiri ale televiziunilor. La acea vreme, initiativa a fost criticata vehement de mai toata lumea, astfel ca, pana la urma, pentru a pune punct dezbaterilor pe o tema atat de inutila, Curtea Constitutionala a declarat-o neconstitutionala. Cum era de asteptat, deputatii care au initiat acest proiect au promis ca vor reveni cu o initiativa similara, insa nu s-a mai intamplat nimic din acest punct de vedere.

Problematic este ca, in ultimii ani, informatiile cu tenta negativa au cucerit spatiul vizual, si nu numai, ajungandu-se cu profesionalismul la extremitatea deontologiei. In momentul in care s-a intamplat ceva negativ, se intrerupe orice fel de program, fie el unul destinat copiilor. Ce putem vedea in acele momente? De cele mai multe ori suntem obligati sa fim partasii: alcoolicilor aflati la volan, victimelor imprastiate pe drumurile tarii, interlopilor ce-si fac dreptate in spiritul propriilor legi, deceselor intraspitalicesti, copiilor abandonati, evadatilor psihopati, violatorilor, sinucigasilor s.a.m.d. Toate aceste subiecte duc la o anumita stare de tensiune, pe care, inconstient, o insuflam celor din jur, chiar propriilor copii. Mai grav e atunci cand acestia, cu sau fara voia parintilor, devin martorii inocenti ai acestui macel mediatic. Pana la urma, tot acest atavism informatic formeaza caractare, produsul finit facandu-si deja simtita prezenta in randurile generatiei ce vine salbatic din urma.

Lipsa tot mai evidenta a respectului fata de lege arata ca generatia mai mult sau mai putin pro a inceput sa derapeze.

Nu-i nicio noutate in faptul ca, si in anul de gratie 2011, oamenii se schilodesc reciproc, se omoara in autovehiculele facute zob in accidente rutiere sau se sinucid din anumite motive. Problema e ca toate aceste informatii ne atrag atentia mai mult decat ar fi normal, ajungandu-se la situatia deloc amuzanta ca, in acest gen de stiri, sa regasim anumite placeri sadice. In fond, am putea spune ca, la asa cerere, asa oferta.

Mi-e teama ca, in viitor, otevismul va deveni sport national. Iar viitorul nu e prea departe…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »