Jocul De-a BABA – oarba

Magazin Salajean 19 martie 2012 0

Este inceput de primavara si asistam la un spectacol al reinnoirii si regenerarii a tot ceea ce ne-nconjoara. In tumultul acestui nou inceput, nu putea lipsi „spectacolul” din Educatie, ca mijloc de pregatire/instruire a celor chemati sa contribuie la formarea unei societati moderne, act asteptat sa se intample de vreo 22 de ani ( ce cifra… aluziva !). Si, pentru reusita acestei reprezentatii, cele mai potrivite sunt…jocurile. Da, acestea nu puteau lipsi si la ele s-a gandit si Guvernul Romaniei, prin Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), alegand jocul „De-a BABA – oarba” !

Cu totii stim acest vechi joc romanesc interactiv pentru copii (!) si, de aceea, nu este cazul sa-l descriem si, mai ales, sa nominalizam jucatorii/actorii, precum si…arbitrul principal. Spunem, doar, ca jocul – in cele doua forme actuale – nu prea seamana cu ceea ce se juca odinioara pentru buna-dispozitie si voia buna a protagonistilor.

In prima varianta, cea cu privire la mult trambitata clasa pregatitoare, jocul se joaca „acasa”, adica in batatura MECTS. Acesta a reusit performanta unui „veritabil” haos in randurile parintilor extrem de grijulii cu copiii lor, dar si in randurile cadrelor didactice, nepregatite tehnic pentru acest demers, fara a mai socoti necesitatea spatiilor adecvate desfasurarii procesului instructiv-educativ, in contextul Legii Educatiei. Este vorba de un haos declansat printr-o metodologie de aplicare, pe cat de intarziata, pe atat de nefunctionala. Speram ca pana in 18 mai 2012, cand se incheie a patra etapa de inscriere, lucrurile sa-i multumeasca pe toti.

In varianta a doua, jocul se desfasoara in „deplasare”, la Targu Mures si, culmea (!), la Budapesta, aducand elemente de alta natura, printre care se numara o noua „linie de invatamant”. Aceasta linie a pornit din ograda Ministerului Culturii si a Ministerului Mediului, doua institutii cu pretentii la areale ce tin de „traditia si conditiile” in care traim. E vorba despre infiintarea altei facultati la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, pe langa cea existenta. Ca sa reuseasca, UDMR a parasit Parlamentul Romaniei si doreste sa „intre” la aceasta facultate, cu orice pret, pentru ca se vrea una multiculturala si multilingva !…Ce nu vor sa recunoasca udemeristii, insa, este faptul ca acolo – ca de altfel, in toate localitatile cu oameni de etnie maghiara – invatamantul s-a facut in limba maghiara si din anul 1945, incoace. Astfel, vom avea la Targu Mures doua facultati identice, in oglinda, exact cum avem si cele doua camere ale Parlamentului Romaniei ! Asta, daca va trece Hotararea de Guvern semnata de premierul cu nume… aluziv (!), dupa 10 zile de „dezbateri publice”.

Asadar, se observa cu ochiul liber „jocul la doua capete” – deosebit de politizat – desfasurat sub presiune (ca sa nu spunem santaj) din partea unor protagonisti: unii cer, altii aproba incalcarea grava a autonomiei universitare. Si, aceasta, in conditiile nerespectarii principiului „egalitatii de sanse”, atata timp, cat acolo – la universitatea targu-mureseana – invata multi studenti, printre care si vreo 200 din afara Romaniei. Care-i miza, care-s interesele acestui nou joc „De-a BABA – oarba” ? Vom vedea, pas cu pas, ce se va intampla in zilele care urmeaza, urmarind finalitatea „jocului”, intrucat nu trebuie sa uitam ca fiecare joc are un scop bine precizat. Asteptam evaluarea corecta a acestei hotarari, pentru gasirea unei modalitati care sa tina cont si de normele europene in domeniul invatamantului/Educatiei. Asteptam, de asemenea, si multa intelepciune din partea tuturor, pentru a evita orice fel de…scandal. Nu ne trebuie asa ceva. Deocamdata au iesit pasnic (nota bene !) in strada studentii. Deci, fara violenta ! Vom vedea. Dar, nu… „sine DIE” !

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »