Job-uri vestice

Magazin Salajean 21 iunie 2007 0

De cand am intrat in UE si spatiul Schengen nu mai are frontiere, navala romanilor catre statele unde cainii par sa umble cu cate trei covrigi in coada este mai evidenta ca oricand. Statistica dovedeste ca se schimba buletine si se cer carti de identitate care sa slujeasca drept cheie pentru vestul Europei acelei multimi de romani care se lasa furati de mirajul salariului european. Aceleasi statistici arata ca o buna parte a acestei multimi ce trece granita inseamna tineri disperati sa incerce un job vestic, croindu-si o cariera pe tiparul viselor faurite in anii de facultate. Cariera pe care, la drept vorbind, nici macar nu o intrezaresc in Romania, daramite sa mai aiba rabdare sa purceada la crearea ei.

Motivele raman aceleasi, si au fost atat de des amintite, incat poate parea de prisos reiterarea lor in acest context. Si, totusi, am sa le transcriu inca o data negru pe alb, pentru ca repetitia este mama invataturii (sau, cel putin, asa ni se spune) si s-ar putea ca in unele minti sa se aprinda vreo doua, trei scantei desteptatoare.

Sa incepem prin a spune ca tinerilor, la angajare, li se cere experienta. Ani buni de experienta, pe care nu o pot dobandi decat daca intalnesc vreun angajator maleabil, dispus sa-i inteleaga pe ei si apoi sa inteleaga un sistem plin de deficiente. Acest angajator mai trebuie ca, dupa ce intinde mana tinerilor aflati la inceput de drum, sa le puna in straita si ceva merinde, sub forma unor pachete salariale atractive, care includ adesea training-uri, abonamente la sali de fitness, biblioteci si altele. Din pacate, un astfel de investitor in resurse umane este rar in Romania si trebuie sa ai mare noroc sa dai peste vreunul sau sa dea el peste tine.

In al doilea rand, tinerii mai au nevoie de un loc de munca unde sa isi poata pune in valoare cunostintele, pentru ca tot mai mult se dezvolta in societatea romaneasca nevoia de a-ti sublinia setul de dotari intelectuale care te defineste si te individualizeaza ca membru al unei comunitati. Cum si acest cadru lipseste in cazul multor angajatori, tinerii sunt atrasi de mirajul locului de munca european mai mult decat oricand. Apoi, usurinta cu care trec dincolo, de cealalta parte a granitei, este data si de varsta dispusa sa imbratiseze intreaga poveste ca pe o experienta imperios necesara in dezvoltarea fiintiala.

Intr-adevar, in aceste conditii, cand se ofera atat de putin tinerilor, tintirea unui job in afara nu mai surprinde. Ramane, totusi, un gust cam amar la gandul ca din facultate trebuie sa-ti cumperi aripi si sa zbori din tara daca vrei sa ai un salariu decent, care sa nu te faca sa astepti ziua de maine cu dureri de cap si cu Algocalmine prin buzunare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »