INTRECEREA PENIBILILOR

Magazin Salajean 25 septembrie 2007 0

Ce bine ca nu sint in juriul care ar urma sa decerneze premii pentru cel mai penibil concurent politic, ca as fi foarte incurcata cui sa decernez premiul cel mare! Cu ocazia motiunii de cenzura depusa de PSD contra guvernului liberal minoritar am vazut o revarsare de comportamente jenante demne de orice competitie. Si vorbesc doar de cele nationale, citi si-or mai fi dat poalele peste cap la nivel local nu cunosc, dar sint sigura ca cititorii au lista lor si pot fi excelenti membri in juriu ei insisi.

Primul pe lista, cu voia dvs, este fostul nostru presedinte Ion Iliescu, foarte suparat pe viata de cind procuratura il trimite in judecata pentru mineriade si partidul nu il apara. Domnul Iliescu a semnat motiunea de cenzura, dar a declarat la televiziune ca nu o va vota. Nu am nici o parere ce era mai bine pentru PSD, sa depuna motiunea sau nu, depinde cum isi vede PSD viitorul, dar e lipsit de demnitate si un lamentabil exemplu pentru tinerii politicieni una sa scrii si alta sa spui. Desi, daca ma uit la cum se prezinta tinerii politicieni, ei s-au prins de mult ca trebuie sa fii integru si naiv ca sa faci altfel, iar ei, categoric, nu sint nici una, nici alta. Bogdan Olteanu poate revendica locul doi pe lista penibililor pentru efortul pe care il depune ca sa impiedice votul sa se desfasoare deschis. Experimentat in trocuri cu PRM si aripa Hrebenciuc-PSD, dl. Olteanu isi vede sursa talentului negata de la radacina. Caci cum ar mai putea functiona Parlamentul daca voturile nu s-ar cumpara, santaja, stoarce, extorca, trafica, tirgui si asa mai departe? Si cum ar putea inflori toate aceste comportamente daca voturile ar fi la vedere si alegatorii ar vedea ce fac alesii lor? Prima oara in viata cind dl. Olteanu mi-a adresat cuvintul a fost cind s-a laudat ca va trece o initiativa a societatii civile conform careia votul va fi inregistrat pe parlamentar. Va vine sa credeti ca, desi in toate parlamentele civilizate asa se procedeaza, noi nu avem nici astazi o asemenea inregistrare? Cu alte cuvinte, dvs nu aveti cum sti ce a votat deputatul dvs, decit daca va spune el adevarul, pentru ca votul e fie secret, fie neinregistrat pe deputat. Dl. Olteanu se pretinde un mare sustinator al votului uninominal, cum poate in acelasi timp sustine ca voturile importante, ca acesta de la motiune, sa fie secret? La ce va va ajuta pe dvs, alegatorii, sa votati un om in loc de o lista la alegeri, daca dupa aceea el va vota secret in Parlament, si nu veti avea nici o stiinta, ce sa mai vorbim de control, asupra a ce face el de fapt acolo?

Nu ma pot hotari asupra locului 3 de pe lista, l-as decerna la egalitate domnilor Titus Corlatean si domnului Nicolae Vacaroiu. Dl. Corlatean, daca vrea sa aiba un viitor in politica altfel decit la capitolul tupeu maxim nu mai poate spune orice prapastie. De exemplu, ca riscul nu e ca dl. Iliescu sa nu voteze motiunea (pe care a spus singur ca nu o voteaza), ci ca partidul lui Stolojan sa nu o faca, care abia asteapta. Pretextul invocat e teama de anticipate. Dl. Corlatean ar trebui sa stie ca la anticipate PLD ar fi salvat de PD, deci nu e nici un risc. Dl. Vacaroiu s-a afirmat si el cum a putut, pe de o parte aparind votul secret umar la umar cu dl. Olteanu, pe de alta aducind mari elogii lui Vasile Blaga, doar-doar l-o strica cu Traian Basescu. Dlui Vacaroiu ii place de Vasile Blaga. De ce i-o fi despartit viata odata cu FSN-ul, daca o asemenea tandrete ii leaga? Si or fi sentimentele lui pe deplin impartasite?

Se spune ca politica scoate la iveala ce e mai rau din oameni. Imi vine greu sa contest daca ma uit la culorile schimbatoare ale caracterului Renatei Weber in lumina reflectoarelor. Renate Weber, om din societatea civila, s-a aranjat sa fie numita la Cotroceni consiliera lui Traian Basescu, pe care l-a parasit dupa citeva luni, trecind la liberali, care ii facusera promisiuni mai mari. Pentru acelea, dar mai ales pentru setea de putere a cuiva a carui vocatie ar fi trebuit sa fie puterea fara de putere, conform frumoasei definitii data societatii civile de Vaclav Havel, Renate Weber a coborit toata scara penibilului, luind public partea a diversi politicieni corupti contra anticoruptiei condusa de Monica Macovei. A declarat imtr-o emisiune de mare audienta la Robert Turcescu ca dupa Cotroceni nu va mai accepta nici o functie publica. Si iat-o conducind lista liberala la Parlamentul european, fara nici o rusine! Ce, nu se poate omul razgindi? Sa vedem daca are macar buna cuviinta sa lase in pace fundatia pentru o societate deschisa, al carei antet il foloseste ca sa-si promoveze opiniile politice, fara acordul Consiliului de administratie! Parca vad miine-poimiine cum devine Renate purtatoarea de cuvint neautorizata si a Uniunii Europene!

De fapt e cam jalnic. Nu ne ramine decit sa dorim PSDeilor sa treaca motiunea lor pe jumatate imbratisata, si sa vina niste anticipate.Ca normal ar fi ca la finele acestei intreceri in penibil cistigatorii sa se mai duca si acasa. Nu e nevoie de un alt sistem de vot pentru asta, e destula doar ceva mai multa atentie din partea votantilor, ca acesti oameni, care conform sondajelor in proportie de doua treimi nu ar mai fi alesi in parlament nu au ajuns acolo cu taxiul, ci trimisi de alegatori neglijenti si dezinteresati care i-au votat orbeste.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »