Intoxicatie futbolica

Magazin Salajean 26 septembrie 2006 0

Mai toate fabricile de stiri ale teveurilor din Romania prezinta, in fiecare seara, zeci de minute de fotbal, presarat ici-colo cu inca un pic de fotbal. Ce mai fac idolii nostri, cu ce se mai drogheaza, ce masini si-au mai luat, cu cine si cand se culca, cu cine s-au insurat sau cum a decurs scandalul de divort etc, cam astea ar fi stirile bomba cu care microbistii sunt serviti, in fiecare seara, la ora fixa, de catre echipele de redactori sportivi. Vin apoi meciurile grele, dintre militari si militieni, care si pe vremea aialalta au facut furori si au generat scandaluri, ajungandu-se, la ora actuala, sa se recurga la focuri de arma, pentru tinerea in frau a spectatorilor tembeli. In Romania nici nu se mai practica alt sport, decat cel supranumit cretineste regele, sport care a devenit o marfa care se vinde bine, atat pe maltul sticlei, cat si in paginile ziarelor. O rabufnire asemanatoare a avut si presedintele Federatiei Romane de Tenis, Ilie Nastase, care a declarat, duminica, in cadrul unei pauze a Cupei Davis, pauza impusa de ploaie, ca suntem intoxicati de fotbal. Iar pentru asta doar reporterii de televiziune si gazetarii se fac vinovati. Exista bani cacalau pentru construirea unor stadioane de fotbal europene, desi Romania se afla pe locul 25 in FIFA – mai spunea Nastase, in timp ce aceeasi tara, care are un trecut bogat in trofee in cadrul Cupei Davis, nu are nici macar un teren de tenis, pe care sa se poata juca civilizat. Vom mai construi inca vreo 5-6 asemenea stadioane pentru fotbal, doar ca Romania sa promoveze pe locul 50 in FIFA, a mai rabufnit Nastase, dupa care l-a lasat balta pe reporter.

Ceea ce se intampla la nivel national, pe tema fotbalului, se copieaza pas cu pas si la nivelul regiunilor si al judetelor. N-avem bani pentru asistenta sociala sau pentru drumuri, dar spre fotbal banii curg garla. Si e vorba de bani publici, ca daca ar fi si la nivelul Salajului un Becali, care sa arunce cu bani de-a moaca in fotbal, nimeni n-ar zice nimic. Eventual ar deveni, respectivul, un idol al reporterilor, urmarit pas cu pas pentru declaratii senzationale si pupaturi neaose acolo unde trebe (de fapt, am mai avut noi un astfel de idol in judet, de influenta caruia nici acum nu putem scapa, chit ca se afla la sute de kilometri de noi).

La Zalau s-a aruncat cu miliarde intr-o echipa de fotbal care a retrogat undeva sub C. Si se mai arunca si acum cu bani, in speranta poate ca echipa respectiva va deveni, poate, una de cartier. La Jibou, acest pol economic al judetului care tot intarzie sa se nasca, baga miliarde doar ca sa tina echipa in C. Pentru ce, pentru cine?, ramane o intrebare pe care multi si-o pun, ma rog, fara vreo cei 50 de spectatori si Ali, care se mai uita la meciuri.

Fotbalul a devenit, cu timpul, ca si scandalurile politice, o arma psihologica pentru a abate atentia maselor de la lipsurile zilnice. Dai la om un pic de senzational, dupa care are subiect de povestit la o bere cu amicii. Restul, poate intr-o alta viata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »