Infantilism gazetaresc

Magazin Salajean 3 aprilie 2009 0

Presa autohtona din aceste zile a infatisat drept o dezvaluire cutremuratoare cele spuse de Mihai Pacepa cotidianului The Times. Formula de prezentare a vestii a diferit de la publicatie la publicatie si de la o inteligenta la alta. Unele ziare si televiziuni au vazut in ea deconspirarea unui secret absolut. Altele, amintindu-si ca trebuie sa fie anticomuniste si antisecuriste, au facut din ea pretextul de a ne cutremura la gindul ca, desi traim sub capitalismul salbatec, ar fi cazul sa ne fericim ca nu mai traim sub raposatul regim.

Toate insa, fara exceptie, vazind ca dezvaluirea se refera la prostituate, n-au scapat prilejul de a ne reproduce buci si coapse.

Am mai scris si am mai spus ca presa noastra de fatuci si gugustiuci e de un infantilism greu de acceptat in secolul XXI.

Afacerea cu dezvaluirea lui Mihai Pacepa ma convinge inca o data ca am avut dreptate. Pentru ca o presa matura, inzestrata cu un minim spirit critic, ar fi trebuit daca nu sa treaca superb nepasatoare peste interventia lui Mihai Pacepa, atunci macar s-o prezinte in coordonatele sale reale: cea de prostie nemarginita a unei Gaga.

Ion Mihai Pacepa s-a nascut la 28 octombrie 1928.

Are, asadar, anul acesta, 81 de ani. In iulie 1978 a dezertat in America. Desi gestul sau a fost infatisat de unii de pe malurile Dimbovitei drept o actiune anticomunista, fiind vorba de un ofiter al unui serviciu secret, Ion Mihai Pacepa ramine un tradator. La putin timp dupa ce a ales Lumea libera, pe care, in calitate de securist a lucrat-o, Ion Mihai Pacepa a inceput sa-si publice memoriile.

La vremea aparitiei in Occident (1987) Orizonturi rosii, o carte prin care Ion Mihai Pacepa ne dovedea ca are o fantezie desucheata, a meritat totusi, un anume interes.

Citita de Europa libera romanilor, cartea le dezvaluia lucruri pe care ei nu le stiau. Din nenorocire, nevoia de parale, dar si o riie a condeiului, l-au facut pe generalul tradator sa continue a-si aminti si dupa 1989. Dupa 1989 insa au fost publicate in Romania zeci de carti si sute de articole despre fosta Securitate.

In acest context, asa-zisele dezvaluiri ale lui Mihai Pacepa n-au depasit in profunzime parerile lui nea Gigel la o bere consumata la bodega din colt.

Acum, in virsta de 81 de ani si la 22 de ani de la Orizonturi rosii, Mihai Pacepa vine si ne face o dezvaluire despre DIE dinainte de tradarea sa din 1978. Despre DIE de acum 31 de ani!

Sunt unii care se indoiesc de faptul ca Mihai Pacepa ar mai trai. Noi credem ca traieste. Traieste, dar mintea i-a luat-o razna.

Mai intii pentru ca numai o minte ratacita poate crede ca mai poate impresiona pe cineva azi dezvaluirea ca nenorocita de Securitate folosea prostituate in activitatea sa pe plan extern.

Asta nu numai pentru ca au trecut peste trei decenii de cind Mihai Pacepa a sters-o, dar si pentru ca lumea inalta a Romaniei de azi e plina de prostituate de lux chiar daca Securitatea a disparut de 20 de ani.

In al doilea rind, folosirea femeilor pentru actiuni de spionaj n-a fost apanajul Securitatii.

Sub numele de cod Julieta, continuind o traditie milenara, toate serviciile secrete moderne au folosit si folosesc muieri pentru plasarea in paturile dusmanilor barbati.

A face din asta o nota menita a impresiona poporul nostru mioritic de cit de odioasa era Securitatea ramine un semn clar ca Mihai Pacepa a dat in mintea copiilor.

Cit despre jurnalistii si jurnalistele care au cazut in fund de emotie la dezvaluirea lui Pacepa nu putem vorbi de un dat in mintea copiilor.

E vorba chiar de minti de copii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »