Inconstienta cea de toate zilele

Magazin Salajean 7 aprilie 2008 0

Romanii se cred destepti, altruisti si oameni de treaba, din cale afara de ospitalieri cand dau strainii pe la ei. Cel putin, furati de povestile duse prin cele patru colturi ale lumii cum ca la noi esti primit cu bratele larg deschise, romanii s-au obisnuit sa-si spuna asemenea povesti ce dau bine la propria constiinta, anihililand macar partial orice chestie facuta tot cu manutele alea doua, dar care aduce grav a subiect pentru stirile de la ora 5. Intre ei, romanii sunt altfel decat cu ceilalti, dau din coate ascutite vrand sa rupa tot de pe cei din jur, si sa-si faca loc mereu in primul rand. A fura caciula celuilalt si a trage presul de sub picioarele celui de alaturi este un fel de sport national ce se practica in minunata Romanie cu aceeasi lejeritate cu care romanii rad de se prapadesc cand moare capra vecinului.

Din inconstienta ca fiecare trebuie sa traga doar pentru el si ca isi poate bate joc la nesfarsit de ceea ce inseamna bun public sau bun comun, pot aparea situatii care de care mai dure, ce se rasfrang ca un bumerang asupra celor multi, dar nu prosti. Cel mult, sunt ghinionisti ca s-au aflat in locul inoportun si la momentul inoportun care ii face sa suporte consecintele actelor nefericite ale celorlalti.

Mai aproape de Salaj, incidentul cu trenul deraiat la Mirsid, petrecut saptamana trecuta, poate avea drept cauza tot inconstienta unor oameni care nu gandesc. Lasand la o parte una din cauzele gasite oficial ca probabile, cum ca sinele sunt vechi, o bagam la microscop pe a doua: modul de intretinere defectuos a caii ferate. Defectuos, adica lasat cam la voia intamplarii, probabil din considerentul atat de uzitat la romani cum ca nu-i bai, nu se va intampla chiar la noi. Ba, uite ca se intampla si, da, chiar la noi. Tot inconstienta pluteste in nori grosi si asupra cauzei neoficiale pe care o au in vedere autoritatile si anume ca sina de tren a fost slabita cu intentia de a fi furata. Adica sterpelita si dusa la fier vechi de niste bezmetici care nu constientizeaza raul pe care il poate isca fapta lor, tragedia umana in primul rand, iar mai apoi toate celelalte. In plus, in loc de titei brut, in vagoane putea fi benzina. Inutil sa reamintim dezastrul ce s-ar fi produs. La fel de bine, in tren puteau fi calatori, ale caror vieti ar fi fost puse in pericol. Unde se opreste, atunci, inconstienta? E greu de precizat. Mai degraba, o banuiesc fara limite, fiind un bun pe care unii romani il au din plin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »