Inconştienţa de mamă

Magazin Salajean 14 iunie 2011 0

Stau şi mă minunez adesea când văd un soi de români care ştiu să trăiască doar în papuci prea mari pentru ei, care fac totul pentru a sări coarda, care cred că depăşitul limitei este un „must have”. Cine urmăreşte buletinele de ştiri televizate are parte, măcar o dată pe săptămână, de un calup de informaţii despre cum s-a dat startul la concedii pe litoralul românesc. Şi la pachet, telespectatorii primesc şi mostre de inteligenţă de găină când personajele surprinse făcând baia clasică de soare deschid gura. De la fătuţe de liceu şi domnişoare care nu ştiu face plajă fără a-şi lepăda sutienul în nisip, până la domni burtoşi toţi o ţin pe aceeaşi idee: dacă eşti la mare, poţi face plajă la orice oră din zi, după cum vrea muşchii tăi! Care avertismente despre radiaţiile solare? Care arsuri, aluniţe cancerigene sau cancer de piele? Nu au relevanţă, atâta vreme cât dorinţa cea mare a turiştilor este de a se întoarce acasă cu un bronz negricios, pe care să îl poată prezenta drept suvenir colegilor şi prietenilor.

De fapt, acel strat de bronz a devenit dovada că purtătorul lui a fost într-adevăr la mare de toţi banii pe care i-a strâns la ciorap peste an, este o mărturie a concediului extra-super-ultra-mega experimentat pe litoral. Mai mult, a fi bronzat e cool, e la modă, este ceva care îţi creşte ratingul personal şi-ţi urcă nasul la o înclinaţie de minim 70 de grade.

Iar pentru asta, fătuţele şi domnişoarele cu sânii la vedere „se riscă” şi stau de dimineaţa până seara pe nisip, domnii burtoşi se întorc de pe-o parte pe alta pe cearceaf, iar mamele cu cei mici în jurul lor îşi chinuie tot familionul să reziste cu stoicism caniculei, doar pentru a se asigura că toţi vor reveni acasă dacă nu negri ca negrii din Congo, măcar roşii ca racii opăriţi. Ce mă lasă perplex sunt tocmai aceste mame în care inconştienţa dă pe dinafară şi care, pentru o fiţă absurdă şi-un gram de proprie plăcere, îşi expun pruncii la riscul contactării de boli cât se poate de grave.

Halucinantă atitudine a unei astfel de femei, care purta în braţe, prin faţa camerei de luat vedere, un copil de doar patru luni şi pe care vroia să-l bronzeze olecuţă la ora 2 din zi! Stimabila şi responsabila mamă a afirmat cu toată gura că, dacă pruncul va contacta o boală, ei bine, asta e! Da, frumos, admirabil, sublim acest comportament faţă de puiul de om care îi stătea pleoştit în braţe şi pe care vajnica femeia vroia să îl protejeze de radiaţiile solare cu o şepcuţă amărâtă! Mai că îmi vine să le recomand acestor doamne să se reîntoarcă la şcoală, în bănci, unde materia de studiu să fie responsabilitatea faţă de cei cărora le-au dat viaţă. Cu lecţii practice, sub îndrumarea medicului şi a psihologului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »