In vino veritas vinovati

Magazin Salajean 16 noiembrie 2006 0

Ne plangem de ani de zile ca nu avem drumuri bune, si ca in lipsa unei infrastructuri rutiere nici nu avem la ce ne astepta in dezvoltarea unor domenii economice sau pe segmentul turismului, care pentru salajeni reprezinta o adevarata necunoscuta (dar asta si pentru ca unii alesi nici macar nu stiu ce ascunde judetul in maracinisurile sale). Ei bine, vestul, cu drumurile si banii sai, ne dangane in creiere si noi nu facem altceva, decat sa ne punem dopuri in urechi si sa ne intoarcem, pentru un somn mai linistit, pe aialalta parte.

Banii pentru soseaua ocolitoare a Zalaului exista, dupa ce o echipa a lucrat ani buni sa incropeasca un proiect eligibil pentru acest lucru. In schimb, autoritatile se afla in conflict cu proprietarii de teren, din cauza exproprierilor. Asa ne-am obisnuit noi, cand dam de ciolan sa-l roadem in grup, pana cand careva dintre rozatoare s-a ineca cu resturile de oase. Faptul ca aceasta sosea tot va fi construita, iar exproprierile tot se vor face – doar in cazurile astea intervine si Guvernul, chiar nu mai conteaza, dar pana una-alta, noi sau cei in cauza, trebuie sa stoarcem tot ce miroase a bani din afacerea respectiva. Poate va mai amintiti si de scandalurile de prin zona Emailati – Ses, cand terenurile au atins cote inimaginabile de vanzare pe seama concernului Mercedes, care dorea sa construiasca acolo o fabrica de componente electrice pentru autoturisme. Evident, Mercedes a plecat, iar noi am ramas cu terenurile si cu buzele umflate.

Vine acum Bechtel, cu una dintre cele mai mari investitii din Europa si noi stam si ne scarpinam pe aceeasi tema a exproprierilor si a descarcarilor de sarcini arheologice. Pentru ca nu se fac. Si, culmea, cum-necum, chiar presa a fost acuzata ca, vai Doamne, nu-i lasam pe arheologi sa lucreze linistiti, saracii de ei, si-i tot iritam in ziare cu scandalurile pe care, culmea, tot ei le provoaca. Ca norocul, sunt macar doi oficiali in judetul asta care au simtit ca e pe cale sa le fuga presul de sub picioare, iar unul a spus ca le da un an sa-si faca sapaturile, in timp ce celalalt a fost de parere ca, daca sapatorii loco nu au chef de treaba, cheama pe altii, de pe alte meleaguri.

Dar astia suntem noi. Munca in echipa este o mare necunoscuta pentru salajenii aflati in functii oficiale, care, in schimb, si-au dezvoltat veleitati extraordinare in arta de a baga zazanie printre Directii, Servicii, Institutii etc.

La urma urmei, eu cred ca noi nici nu vrem sa ne mearga mai bine. Daca ne-ar fi bine, oare pentru ce ne-am mai plange? Pe cine am injura ca ne merge rau? Toti cei care in ultimii ani se ocupau cu cautarea vinovatilor, ar ramane someri. Pentru ca noi de asta avem nevoie: de vinovati, pe care sa aruncam vina si toata fierea noastra, dupa care sa lasam lucrurile sa mearga in acelasi fel.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »