In cautarea tapului ispasitor

Magazin Salajean 9 februarie 2009 0

In mod cert, alegerile prezidentiale au o anumita doza de imprevizibilitate, insa cele din acest an vor fi cu totul speciale. Stim cu totii ca ultimele trei mandate prezidentiale au fost obtinute in urma unor schimbari greu de anticipat la acea vreme. Vorbim de anul 1996 si, implicit, de victoria lui Emil Constantinescu, de finala de cosmar Vadim Tudor – Ion Iliescu din 2000, dar si de 2004, cand Traian Basescu a castigat la limita in fata lui Andrian Nastase, cand nimeni nu-i acorda vreo sansa marinarului. Astfel, este clar ca alegerile prezidentiale au o anumita doza de imprevizibilitate, si asta datorita electoratului roman care este, de la un mandat la altul, destul de surprinzator.

Anul acesta vom asista, cu siguranta, la cu totul altceva decat a fost pana acum, datorita faptului ca nimeni nu stie cum va arata Romania peste sase, opt sau zece luni. Efectele crizei, care devin din ce in ce mai violente, se vor sparge, cu siguranta, in capul cuiva. Oricine poate fi tapul ispasitor. Ne gandim la sutele de mii de someri aparuti peste noapte, datornicii la banci, la preturile mari si, implicit, la scaderea nivelului de trai. Toate acestea vor insuma un val de nemultumiri, tsunami care se poate indrepta, oricand, intr-o directie sau alta.

Cu totii ne asteptam sa traim mai bine dupa ce am intrat in Uniunea Europeana, insa lucrurile evolueaza intr-o cu totul alta directie. Ei bine, acesta este contextul in care a inceput precampania pentru prezidentiale.

Nimeni nu-l vede pe Traian Basescu retragandu-se din cursa prezidentiala, in ciuda declaratiilor pe care le face, ori a sperantelor unora… Insa, in mod real, presedintele se confrunta cu o multime de dileme. Una este legata de faptul ca nu stie unde se vor duce fostii simpatizanti dezamagiti de faptul ca a adus PSD la guvernare si, mai mult de atat, ca nu a indeplinit mai nimic din promisiunile electorale din 2004. Multi spera ca cea din urma necunoscuta sa fie una catastrofala pentru Traian Basescu.

In atari conditii, ne intrebam care ar fi cea mai buna varianta care sa tina piept presedintelui la alegerile prezidentiale? Deocamdata, trebuie sa recunoastem, nu exista nici un raspuns coerent la orizont. Si nici nu stiu daca, pana la urma, va exista o persoana care sa poata face fata tavalugului basescian. Asta nu din cauza ca actualul presedinte ar excela intr-ale moralitatii sau ca ar fi demonstrat ca, in ultimii patru ani, s-a transformat intr-un strateg desavarsit. Problema consta in faptul ca, pentru moment, din actuala clasa politica nu se poate naste un individ care sa joace atat de bine rolul unei victime a sistemului ticalosit. Asa ca, pentru moment, singura alternativa la Traian Basescu ramane el insusi. Trist, dar adevarat…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »