In bataia pustii

Magazin Salajean 26 ianuarie 2009 0

Ca sa nu fie nici un fel de discutie, v-am trimis prin fax decizia luata de noi cu privire la deconcentratele care ne revin, ne-a explicat sec, vineri dupa-amiaza, unul dintre liderii coalitiei PDL-PSD Salaj. Insa, oricat s-ar stradui politicienii loco sa ne opreasca sa facem aprecieri pe marginea impartelii ciolanului in Salaj, acest lucru este imposibil.

Din lista primita la redactie reiese ca tot ce misca in deconcentratele salajene sau, ma rog, aproape tot, a ajuns pe masa negociatorilor, astfel ca am asistat neputinciosi la o veritabila atribuire a puterii politice pe plan local. Nimic nou, ar spune unii, in contextul in care, o data cu schimbarea puterii politice din patru in patru ani, directorii institutiilor deconcentrate sunt vanati, mai ceva ca mistretii de la Balc, aflati in bataia pustilor prietenilor lui Ion Tiriac. Desigur, departe de noi ideea de a le plange de mila acestor pseudo-victime, insa facand o scurta radiografie a rezervelor de cadre din cadrul PDL-PSD, tovarasi care urmeaza sa controleze tot ce misca prin institutiile statului, ne cam ia cu friguri pe sira spinarii. La fel de posibil este sa ne inselam asupra (non)profesionalismului acestora, cu toate ca viitorii sefi de deconcentrate vor avea la dispozitie circa patru ani pentru a se putea familiariza cu nuantele de culoare de pe peretii birourilor pe care le vor ocupa.

Pe de alta parte, oricat de greu le-ar pica unora la stomac, trebuie sa atragem atentia asupra unui fapt perpetuat cu obstinatie, odata cu schimbarea culorii politice in structurile de conducere ale statului. Este evident ca se va alege praful de majoritatea proiectelor initiate de directorii aflati azi in fruntea institutiilor deconcentrate. Cand amintim de aceste proiecte, ne gandim la bani publici aruncati cu lopata pe geam, dar si la ideea de continuitate. Si-atunci, mai are vreun sens sa ne intrebam de unde si, mai ales de ce atata haos in activitatea deconcentratelor? Sincer, nu cred ca ar trebui sa ne mai mire nimic, atata timp cat cei care conduc aceste institutii stau, mai mereu, cu securea deasupra capetelor. In mare parte, situatia nu se datoreaza, nici pe departe, profesionalismului acestora, ci politicului, domeniu atat de blamat in ultimii ani. Totusi, ca sa nu cadem intr-o anumita extrema, ne reamintim ca majoritatea directorilor respectivi au fost instalati pe acele posturi de acelasi factor politic.

Deocamdata, nu se stie cand vor incepe inlocuirile actualilor directori, insa presupunem ca vanatoarea va demara in cel putin o saptamana. Deja gonacii au fost trimisi sa aduca vanatul in bataia pustii. In toata aceasta confuzie generala, mai mult sau mai putin nepasatori in fata amenintarii cu schimbarea, se zvoneste ca multi dintre directori au solicitat deja audiente la liderii PDL si PSD in speranta ca nu-si vor pierde functiile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »