Imnul tarii, termometrul patriotismului?

Magazin Salajean 23 decembrie 2011 0

Spinul dintre romanii si maghiarii din Transilvania se pare ca va ramane vesnic implantat in constiintele acestora. Nu neaparat pentru modul in care s-a scris istoria, ci mai ales pentru atitudinea dusa in extrema a multor cetateni nascuti pe meleagurile acestei tari. Varfuri au fost si de-o parte si de alta, dispute vor exista mereu, iar controversele vor ramane neelucidate pentru generatiile viitoare.

Trecutul sau viitorul, ce a fost sau ce va fi, sunt doua lucruri total distincte, pentru care va curge si de acum inainte inca multa cerneala. Nedemn de noi, asa zisi europeni, se pare ca este taman prezentul. Asa nedemn cum s-a intamplat deunazi cu hocheistii din Nationala Romaniei. Mai precis, acestia, la un meci din Cupa Euro Ice-Hockey Challenge, la Miercurea Ciuc, au tacut la intonarea imnului de stat al Romaniei, dar au cantat imnul Ungariei, inainte de inceperea partidei dintre selectionatele Romaniei si Ungariei. Si pentru a pune sare pe rana, la finalul partidei, cand s-a intonat din nou Desteapta-te romane, patinatorii au pastrat din nou tacerea, insa ulterior au cantat imnul secuiesc. Scuza ca majoritatea jucatorilor sunt de etnie maghiara nu are rost, sub nicio forma, sa fie invocata.

Hocheistii nostri se pare ca au uitat in primul rand ca au buletin de Romania si ca, atata timp cat locuiesc in aceasta tara, fie ca le place, fie ca nu, trebuie sa o respecte, cum de altfel, trebuie sa respecte si imnul tarii. Mai apoi, in timp ce jucatorii reprezentativei romanesti poarta tricourile tarii, si sunt platiti din banii tuturor, nu au voie sa se comporte astfel. Daca doresc sa cante imnul Ungariei in calitate de reprezentanti ai tarii vecine, pot sa-si faca bagajele si sa isi mute domiciliul in tara pe care se pare ca o respecta. Nu e problema noastra ca ei nu iubesc Romania. Credem ca este chiar foarte dragut din partea lor ca dovedesc acest lucru si ca au curajul s-o spuna. Cu siguranta, foarte multi romani nu iubesc Romania, din varii motive, dar nu dau in vileag acest lucru. Dincolo de trecutul celor doua etnii, prezentul poate fi trait vertical, rational, crestineste si european, chiar daca nu emanam prin porii pielii noastre patriotismul. Respectul fata de tara, steag si imn nu inseamna fals patriotism, nu inseamna incalcarea valorilor in care credem. Inseamna mai mult decat LEGEA.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »