Imaginea Romaniei

Magazin Salajean 19 noiembrie 2007 1

Problema tiganilor a devenit, in ultimele saptamani, o problema europeana. Uniunea Europeana are acum datoria de a elabora programe pentru incluziunea sociala a populatiilor Roma (mai pe intelesul tuturor – tigani). Multi considera calificativul tiganca avand conotatii discriminatorii, de ordin civil sau social, uneori chiar rasial. Parerea mea e ca se pune un prea mare accent pe terminologie, minimizandu-se cauzele reactiilor rasiale.

Tigani, in adevaratul sens al cuvantului, exista si azi in tari occidentale – indeosebi in Franta si Spania – minore din punct de vedere demografic, sustragandu-se disciplinei sociale si normelor de convietuire contemporane. Acestia se remarca prin talentul lor muzical si, cateodata, printr-o criminalitate in interiorul grupului, venind din traditiile stravechi. Nomazii occidentali sunt destul de putin numerosi pentru a fi tolerati de societate, mai degraba fiind un ingredient pitoresc ce pigmenteaza societatea apuseana, bazata pe rigurozitate. Astfel de nomazi exista si in Romania, pastrandu-se destul de bine vechile traditii de tip comunitar, inclusiv autoritatea unor lideri tribali. Religios, nomazii tind spre o convertire entuziasta de tip crestin, cu accente sectante. Datorita acestui fapt, rata infractionalitatii in randul acestor grupuri este destul de redusa.

Tiganii care circula prin Europa cu acte de identitate romanesti sunt antinomazi de cateva secole. Pana la jumatatea secolului XIX au fost masa de corvoada pe mosiile domnesti sau bisericesti. Dupa dezrobire, atat statul roman cat si biserica ortodoxa, ca fosti proprietari de tigani, nu au facut nimic pentru a-i ajuta sa devina cetateni responsabili si utili. Regimul comunist a incercat incadrarea lor brutala in munca, reprimand viata parazitara. Dupa 1990, autoritatile romane s-au blindat cu agentii si asociatii menite sa amelioreze statutul social si conditiile de trai ale rromilor. Majoritatea programelor s-au rezumat la multa teorie, mai putin la programe concrete. Bomba a explodat, cum era de asteptat, intr-un stat latin ajuns la standardul de azi ca urmare a alinierii istorice la valorile occidentului. Nimic mai mult. Colac peste pupaza, ministrul liberal de externe – probabil din pricina formatiei sale de istoric – si-a amintit de originea egipteana a tiganilor.

Eu cred ca nu exista o problema a tiganilor si nici a romanilor de pretutindeni, ce poate fi rezolvata de noi episcopii sau consulate. Exista, insa, o mare problema a statului roman. Stat care are memoria scurta si uita ca a pus tiganii in robie. S-a dezis de holocaust si comunism, dar nu de robia tiganilor. Este un stat incapabil sa garanteze dreptul la educatie, sa ofere sanse egale pe piata muncii, sa asigure sanatatea si siguranta elementara a cetatenilor sai. Cand cetatenii il abandoneaza, singura grija a statului este sa nu ii strice cei plecati imaginea. Romania nu are o imagine buna in Romania. De ce ar avea-o mai buna in Europa? La fel si cu tiganii!

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Carl Lucas 16 noiembrie 2012 at 21:16 - Reply

  Pentru prima data …..de cind citesc acest ziar vad ca se s crie Asa cum este .
  Adevarul doar trebuie recunoscut.
  Din totdeauna conditiile de viata si de educatie , in judetul Salaj au avut un caracter si o conduita aparte.
  O sa va intrebati oare ce inseam a asta :
  E ca si cum a fost un “Produs”. Care sa dat ,sa rau cat in aer
  Si cei cu miinile mai lungi au apucat primii.
  Lucruri le astea sau transmis din Tata in fiu si asa sa ajuns la situatia de astazi.
  Asa vor muri ……..
  Chair am fost de curind in Romania……..la Zalau, Simleu, Nusfalau……..
  Tigani in majoritatea lor sint oameni Asa cum le stim cu totii.
  I-mi este rusine de o lume ca asta .
  De multe ori ma gindesc oare cum de eu si familia din care ma trag ……..sintem altfel ?
  De ce ?
  Raspuns:
  Viata Pe care am trait-o………
  Educatia Pe care am avut-o si primit a de la parinti.
  De multe ori de cite ori ma duc in Salaj…….(parintii mei se trag din Nusfalau)…….as Vrea sa mai discut cu astia mai bruneti…….dar credeti ca pot ?
  Ei fug de mine …….nu ma recunosc ca find unul de al lor ……
  Nine I nu va putea sa schimbe situatia lor decit daca ei se schimbati singuri.

Lasa un Raspuns »